NRGreport
Menü

Nem fektet fosszilis energiába a katolikus egyház

Kivonja a pénzét a katolikus egyház a fosszilis fűtőanyag iparágból, és a következő öt évben megszünteti befektetéseit a kőolaj-, földgáz- és szénszektorban - jelentette be a Föld napján négy kontinens húsz országának 35 katolikus intézménye nevében a Nemzetközi Karitász.

Luis Tagle kardinális, a szervezet elnöke elmondta, hogy a klímaváltozás legfőbb elszenvedői a világ szegényei. "Ezért döntött úgy a Nemzetközi Karitász, hogy nem fektet többé fosszilis fűtőanyagokba". "A püspököket arra szólítjuk fel, hogy pénzügyi döntéseik legyenek összhangban erkölcsi értékeinkkel" - mondta Jean-Claude Hollerich luxemburgi érsek.

A GCCM katolikus klímavédelmi mozgalom adatai alapján a Nemzetközi Karitász különböző országokban működő szervezetein kívül több püspökség is csatlakozott a döntéshez, amely szerint a következő öt évben kivonják befektetéseiket a kőolaj-, földgáz- és szénszektorból. Az összesen mintegy 7,5 milliárd euró vagyont kezelő katolikus bankok - köztük a Pax Bank - szintén felhagynak a fosszilis fűtőanyagokba való befektetéssel.

A GCCM a jövőben társadalmilag igazságos és klímabarát befektetési lehetőségeket akar kínálni. A szervezet szerint a katolikus intézményeken kívül már több mint 850 egyetem, város, nyugdíjalap döntött úgy, hogy kivonják pénzüket a fosszilis fűtőanyag szektorból.

Forrás: Index, MTI