NRGreport
Menü

A csőd szélén tántorog Venezuela és a nemzeti olajvállalat a PDSVA

Venezuela a világ legnagyobb ismert olajtartalékával rendelkezik, ám az utóbbi hónapokban az állami olajcég a Petróleos De Venezuela (PDSVA) és rajta keresztül nagyrészt az olajból finanszírozott venezuelai állam is technikai csódbe ment- írja az Index.

A dologhoz persze kellett az olajár csökkenése, illetve az állami olajcéget átszövő korrupció is, de mindenekelőtt azért az ország vezetésének szűklátókörűsége okolható azért, hogy sikerült idáig eljutni. Hiába a világ legnagyobb olajkészlete, ha a PDVSA kivéreztetése miatt a szektor ma már konkrétan veszteséget termel az országnak, a talpra állítása pedig még egyszer annyi pénzbe kerülne, amennyivel Venezuela tartozik a nemzetközi hitelezőinek.

A Reuters értesülései szerint a gyenge kitermelés, valamint az alkatrész- és üzemanyaghiány miatt márciusban az összkapacitás 43 százalékán járatták a venezuelai olajfinomítókat, és áprilisban is csak 44,7 százalékra tervezik emelni ezt. Ebből az is kiderül, hogy a cég kálváriája ördögi kört szül: nem termelnek elég olajat, ezért nincs mit exportálni, emiatt nincs pénz, így nem tudnak alkatrészeket és az olajfinomításhoz szükséges vegyi anyagokat importálni, így még kevesebbet tudnak csak termelni és feldolgozni.

A jelenlegi kitermelés mellett a cég nem hogy hozza, hanem viszi a keményvalutát: A PDVSA napi nagyjából 700 ezer hordót tud finomítani, amiből 425 ezer a belpiacra megy áron alul, ezen tehát veszít a cég. A 700 ezerből 275 ezer hordó marad exportra, ám a PDVSA adósságának egy jó részét olajban törleszti, plusz jobb híján a külföldről beszerzendő eszközökért is egyre inkább ezzel kénytelen fizetni. Ahogy a venezuelai államadósság egy részét is olajban fizetik, elsősorban a kínaiak és oroszok felé. Ez önmagában elviszi a termelés több mint harmadát. Az adósság- és importköltségek összesen havi 293 ezer hordót tesznek ki, tehát nem elég, hogy a hazai piacon veszteséget termelnek, a cég külkereskedelmi mérlege is mínuszban van.

Csak ahhoz százmilliárd dolláros befektetésre lenne szükség, hogy a 2009-es kitermelési és feldolgozási szinteket hozni tudják. Az, hogy Venezuela még nem ment csődbe, elsősorban az oroszoknak és a kínaiaknak köszönhető, akik elsősorban az olajért cserébe, kisebb részben az Egyesült Államok bosszantása végett pénzelik a szocialista rezsimet. Bár az oroszok szerint minden rendben, Peking látszólag egyre kevésbé lelkes a rendszer fenntartása iránt.

Donald Trump tavaly nyáron betiltotta a venezuelai állam és a PDVSA kötvényeivel való bizniszelést, és egyes értesülések szerint további szankciók jöhetnek, amelyek mindegyike egy újabb szög a venezuelai olajszocializmus koporsójában. 

Forrás: Index