NRGreport
Menü

Minimális korrekcióban a négy éves csúcson álló Brent és WTI

Az olajár hat egymást követő napi emelkedés után szerdán már lefelé korrigált kissé. Kedden a Brent 75 dollár felett, a WTI pedig 70 dollár közelében új idei csúcsot ért el a 2014 novemberinek megfelelő árszinten. Az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával a Brent 0,11 százalékkal állt alacsonyabban hordónként 73,78 dolláron, a WTI ára pedig 0,12 százalékkal 67,62 dollárra csökkent.

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés szerdán a főbb európai értékpapírpiacokon. A páneurópai FTSE Eurofirst 300 index 0,62 százalék eséssel kezdett, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,68 százalékot veszített nyitáskor. Londonban 0,79 százalékkal csökkent az FTSE-100 index, Frankfurtban 0,63 százalékkal kezdett alacsonyabban a DAX index, Párizsban pedig 0,50 százalék volt a nyitáskori veszteség. Madrid 0,62 százalékkal, Milánó 0,40 százalékkal alacsonyabb árfolyammutatóval kezdte a szerdai kereskedést.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 31,68 pontos emelkedéssel, 37 924,58 ponton nyitott szerdán. A keddi záró értékéhez képest 0,08 százalékkal erősödött.

Az árfolyamok csökkenésével indulhat a kereskedés szerdán a Budapesti Értéktőzsdén a szakértők szerint. Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír elemzője elmondta, negatív nyitás jöhet az előző napi amerikai esés után. A hangulatot elsősorban a kötvényhozamok emelkedése és negatív vállalati hírek rontották el. Ez várhatóan átgyűrűzik a nyugat-európai piacokra és a magyar börzére is - tette hozzá. Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője is azt emelte ki kommentárjában, hogy az amerikai állampapír-piaci hozamok emelkedése miatt félelem uralkodott el a tengerentúli befektetőkön, és jelentős csökkenéssel zártak az amerikai részvényindexek kedden, ezért rossz hangulatban indulhat a szerdai kereskedés a részvénypiacokon. Mint írta, Ázsiában sem sokkal jobb a helyzet, és a fejlett európai piacok is 1 százalék körüli eséssel indíthatják a szerdai kereskedést.

Forrás: MTI