NRGreport
Menü

Irán csökkenteni fogja a kőolaj árát, ha ismét életbe lépnek a szankciók

Nem csökkent az iráni kőolaj értékesítésének mennyisége India irányába. Az iráni olajipari miniszter cáfolta a Reuters értesüléseit, miszerint csaknem 15,7 százalékkal kevesebb kőolaj érkezett Indiába Iránból.

A múlt héten a Reuters arról számolt be, hogy az iráni gázmezőkkel kapcsolatos koncessziós viták miatt India visszafogta iráni olajimportját, miután az iráni gázmezőkre indiai vállalatok is bejelentkeztek, de számukra nem megfelelő döntések születtek – írja az Oilprice. A hírügynökség iparági forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy az Iránból Indiába szállított kőolaj mennyisége 458 ezer hordóról 453 ezer hordóra csökkent, mert az indiai állami kőolajfinomítók csaknem 27 százalékkal kevesebb kőolajat rendelnek Iránból.

Az iráni olajminiszter, Bijan Zanganeh legutóbb azt nyilatkozta, hogy az indiai export volumene áprilisban példátlanul magas értékre, 700 ezer hordóra emelkedett. "India az iráni nyersolaj második legnagyobb vásárlója Kína után és akkor sem szüntették meg a vásárlást, amikor a szankciók miatt az Egyesült Államok komoly nyomást helyezett Új-Delhire.”

A hét elején arról is beszélt az iráni olajminiszter, hogy „Irán meghozza az összes szükséges intézkedést annak érdekében, hogy megőrizze olajpiaci részesedését a politikai hangulat és az amerikai elnök döntése alapján.” Mivel az amerikai szankciók újbóli életbe lépének esélye nagy, ezért az indiai finomítóknak készek új engedményeket adni – mondta az iráni olajminiszter.

Forrás: Oilprice