NRGreport
Menü

Csúcsra járatják még a legkisebb finomítókat is az Egyesült Államokban

Texas államban a nem elegendő csővezeték kapacitás és a növekvő üzemanyag iránti kereslet miatt egyre nő a helyi, független finomítók teljesítménye. Az Oilprice úgy fogalmaz, hogy elérkezett ez ideje a kisebb, egyik olajmultihoz sem tartozó, úgynevezett független finomítóknak.

A befektetők figyelme azért irányul a független finomítókra mert a nagyokkal ellentétben a helyi, édes, könnyű kőolaj feldolgozására rendezkedtek be. Mivel a csővezetékek tele vannak olajjal, a helyi kutakról más útvonalakon, például vasúton, kedvezményes áron juthatnak a helyi olajhoz, így olcsóbban tudnak termelni, mint azok a nagy finomítók, amelyek a Mexikói-öböl partján épültek és a munkafolyamataikhoz importált, nehezebb kőolajra is szükség van.

A Reuters információi szerint az olyan független finomítók, mint a Delek US Holdings, vagy a HollyFrontier Corp. 2018 első három hónapjában 25-30 százalékkal növekedtek.

Ennek ellenére a nagyobb finomítók is erős adatokat jelentettek az első negyedévben, leginkább az erős üzemanyag kereslet és a Kanadából diszkont áron beszerezhető nehezebb kőolaj importja miatt.

Forrás: Oilprice