NRGreport
Menü

Emelkedett ma az üzemanyagok ára, négy éves csúcs közelében az olajár

Reggel fél kilenc körül az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 35 cent (0,47 százalék) csökkenéssel 74,39 dolláron állt, a WTI ára 68 dollárt mutatott. Mindkét fontos kőolajfajta ára négy éves csúcs közelében tartózkodik.

Emelte bruttó hat-hat forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol Nyrt. pénteken. Az emeléssel a benzin literenkénti átlagára 375 forintra, a gázolajé 383 forintra nőtt. Az üzemanyagok ára legutóbb április 18-án változott, a benzin két forintos emeléssel 369 forintra, a gázolaj hat forintos emeléssel 377 forintra drágult. Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak az egyes töltőállomások árai között. A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Optimista nemzetközi hangulat hatására emelkedéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén az elemzők szerint. Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője azt mondta, egyebek mellett pozitív vállalati hírek miatt jó a hangulat a nemzetközi piacokon, és a régióban is az látszik, hogy "megjöttek a vevők". Így a szakértő arra számít, hogy a magyar részvénypiacon is emelkednek az árak. Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője is úgy vélekedett, hogy kedvező hangulatban indulhat a kereskedés, miután csütörtökön a tengerentúlon vaskos emelkedéssel zártak a tőzsdék, és az ázsiai piacok is felfelé tartanak. Hozzátette: a vezető részvények közül jól indíthat az OTP, miután Csányi Sándor elnök-vezérigazgató egy csütörtöki interjúban elmondta, hogy a következő 1-2 évben 5-6 régiós bankot akvirálhat a csoport. A szakértő szerint érdemes figyelni a Richter mozgására is, a gyógyszergyártó árfolyamában 5100 forintnál meghatározó támasz húzódik. Jól szerepelhet a Mol is, a Magyar Telekom azonban továbbra is kissé lemaradó lehet - írta kommentárjában Varga Zoltán.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 215,38 pontos, 0,57 százalékos emelkedéssel, 38 265,35 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 7,1 milliárd forint volt, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Forrás: MTI