NRGreport
Menü

Nem sokáig lesz már ilyen magas az olajár

Fenntarthatatlan szintre emelkedett az olaj árfolyama és hamarosan esés kezdődhet a többéves csúcsokról - fejtette ki véleményét a BP pénzügyi igazgatója a CNBC-nek. 

Az olaj árfolyama már kevesebb mint egy dollárra van a hároméves csúcstól, az árfolyam szárnyalása pedig támogatta az elmúlt negyedévekben a legnagyobb olajcégek eredményét, köztük a BP-t is. A brit olajipari óriás ma reggel tette közzé negyedéves gyorsjelentését, profitja a vártnál nagyobb mértékben, 71 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Brian Gilvary véleménye szerint az olaj árfolyamának közelmúltban látott szárnyalását segítette a globális olajkereslet fellendülése és az, hogy az OPEC-tagállamok a vártnál elkötelezettebbnek bizonyultak a kitermeléscsökkentés mellett.

Elemzők emlékeztetnek, hogy az energiaszektor kifejezetten érzékenyen reagál a geopolitikai kockázatokra, most például az iráni szankciók állnak az olajpiaci befektetők figyelmének középpontjában. A brent árfolyama május 1-jén a 74,5 dolláros, a WTI pedig a 68 dolláros szint közelében mozog. 

Forrás: portfolio