Hír

Újabb sokmilliárdos bizniszről csúszott le Magyarország

NRGreport | 2018.05.03. 13:00

Már csak Szlovákiának, illetve Romániának van esélye arra, hogy megszerezzen egy kínai autóipari beruházást, amelynek értéke nagyjából fele a Mercedes eredeti magyarországi beruházási összegének.

Szlovákiában építheti fel elektromos autókat gyártó üzemét a kínai Zhi Dou, a Geely-csoport egyik leányvállalata – vette át a Hospodarské Noviny hírét a Világgazdaság. A pozsonyi kormánya kassai ipari parkot kínálja a kínaiaknak beruházási helyszínül, ahol alacsonyabbak a bérek, mint a főváros környékén és a helyi műszaki egyetem gondoskodik a megfelelően képzett szakemberek utánpótlásáról.

A beruházás értéke 400 millió euró körül alakulhat, ami fele a Mercedes eredeti, nyolc évvel ezelőtti kecskeméti befektetésének. Romániában 50 százalékos, Szlovákiában 30 százalékos állami támogatásra számíthat az autóipari cég, nem véletlen, hogy őszig mérlegeli, hova vigye a gyárát. A termelés 2020-ban indulhat.

A Zhi Dou a svéd Volvóval együtt része a Zhejiang Geely Holding Group gigantikus cégcsoportnak, amelynek a német Daimlerbenis van közel 10 százalékos részesedése. A napilap cikke szerint a Zhi Dou DS2 névre hallgató miniautót 6,1 millió forintnak megfelelő összegért kínálják Szlovákiában.

  NRGreport
Címkék
#autógyártás   #befektetés  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.