Hír

Meglepetés az eurózónás inflációban

NRGreport | 2018.05.04. 07:00

Áprilisban éves alapon 1,2%-kal növekedtek a fogyasztói árak az euróövezetben – derült ki az Eurostat előzetes adataiból. Ez a vártnál nagyobb lassulást jelentett, azonban az igazi meglepetést a maginfláció esése okozta. 

A márciusi 1,3%-ról 1,2%-ra lassult áprilisban az euróövezeti éves bázisú infláció, ami kisebb meglepetést okozott, ugyanis a Reuters elemzői konszenzusa alapján a mutató stagnálására lehetett számítani. Ennél is váratlanabbul érte a piaci szereplőket, hogy a fő index csökkenésével párhuzamosan az energia-, alkohol-, dohány- és feldolgozatlanélelmiszer-áraktól szűrt maginflációs index 1%-ról 0,7%-ra esett. Legutóbb tavaly márciusban tartózkodott ilyen alacsony szinten az éves maginflációs mutató. 

Meglepetés az eurózónás inflációban

Mindkét mutató vártnál nagyobb esését az okozta, hogy a nagy súlyt képviselő szolgáltatások a márciusi 1,5%-ot követően áprilisban mindössze 1%-kal drágultak éves alapon. Ez jelentős lassulás, ezért felmerül a gyanú, hogy valami egyedi, bázishatásra visszavezethető tényezőről van szó, nem pedig arról, hogy szisztematikus lassulás következett volna be. Érdemes azt is megemlíteni, hogy az áprilisi EKB-kamatdöntést követően Mario Draghi jegybankelnök hangsúlyozta, hogy a következő hónapokban nem számít az euróövezeti infláció gyorsulására, ezért sem váratlan a mostani lassulás. Önmagában egy ilyen adat még nem fogja valószínűleg befolyásolni az EKB monetáris politikáját, így az eszközvásárlási program idei várható kivezetését sem, mindazonáltal érdemes lesz fokozottan figyelni az elkövetkező hónapok inflációs adataira.

  NRGreport
Címkék
#eurózóna   #infláció  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.