NRGreport
Menü

Az EU-ban még mindig Franciaország a legnagyobb atomhatalom

Nukleáris tevékenységet az Európai Unió (EU) tagországainak fele végzett 2016-ban, míg a többi ország egyáltalán nem működtetett atomerőművet. A legnagyobb atomenergia-hatalomnak a franciák számítottak, míg a csehek duplájára növelték teljesítményüket – derült ki az Európai Unió statisztikai hivatalának, az Eurostatnak a legfrissebb adataiból.

Atomreaktorok csupán az Európai Unió (EU) tagállamainak felében – Belgiumban, Bulgáriában, Csehországban, Németországban, Spanyolországban, Franciaországban, Magyarországon, Hollandiában, Romániában, Szlovéniában, Szlovákiában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban – működtek 2016-ban, a többi 14 EU tagállamban nem volt semmiféle nukleáris létesítmény – jelentette az EU statisztikai hivatala, az Eurostat.

A franciák annyi atomenergiát termeltek, mint senki más

Az atomenergia fő felhasználási területét a villamosenergia-termelés jelentette, 2016-ban az uniós tagállamokban működő atomerőművek bruttó villamosenergia-termelése 839,7 ezer gigawatt óra (GWh) volt, ami az EU atomerőműveiben termelt villamosenergiának a negyedét (25,8 százalékát) jelentette.

A legnagyobb atomenergia-termelő Franciaország volt 2016-ban, mintegy 48 százalékos hányadot kiszakítva az EU össztermeléséből.

Ezzel messze felülmúlta a második legnagyobb termelőnek bizonyult Németországot, amely csupán 10 százalékot ért el a „versenyben”. A harmadik helyre az Egyesült Királyság futott be (8,5 százalék), majd Svédország és Spanyolország következett. Az öt tagállam nukleáris létesítményeinek együttes teljesítménye elérte az EU villamos energia mennyiségének több mint 80 százalékát.

Az Eurostat jelentése kitér rá, az unióban 1990 és 2004 között a nukleáris létesítményekben előállított villamos energia teljes mennyisége 27 százalékkal nőtt, 2004-ben elérte a 1 008,4 ezer GWh-t. Ezután jelentős visszaesés következett, miután 2004 és 2016 között a teljes atomenergia-termelés csupán 17 százalékkal nőtt.

Nagyot ugrottak a csehek

A nukleáris létesítményekkel foglalkozó legtöbb tagállam 1990 és 2016 között növelte atomenergia-termelését, különösen Csehország, amely 91,5 százalékkal növelte teljesítményét. A csehek teljesítménye egyedülállónak mutatkozott az EU-ban, a második legjobb Franciaország ugyanis csak 28,4 százalékos többletet tudott elérni. Őket Szlovénia (23,6 százalék), Szlovákia (22,7 százalék), Finnország (20,7 százalék), Magyarország (16,9 százalék), Hollandia (13,1 százalék), az Egyesült Királyság (9,1 százalék), Spanyolország (8 százalék) és Bulgária (7,5 százalék) követte.

 

Az EU tagországai közül Dániában, Észtországban, Írországban, Görögországban, Horvátországban, Olaszországban, Cipruson, Lettországban, Litvániában, Luxemburgban, Máltán, Ausztriában, Lengyelországban és Portugáliában nem állítanak elő nukleáris energiát
Fotó: Eurostat

A skála ellentétes végén Litvánia állt, ahol a legjelentősebb csökkenést jegyezték fel, mivel 2009-ben bezárták az ország elöregedett atomerőművének utolsó, még működő reaktorát. Litvánia után a legnagyobb csökkenést Németország jegyezhette (44,5 százalék), majd a harmadik legnagyobb arányú csökkentést Svédország (7,6 százalék) érte el.

Forrás: vg.hu