NRGreport
Menü

Budapesten a legolcsóbb a földgáz

A magyar lakossági fogyasztók továbbra is Európa egyik legalacsonyabb energiaáraival kalkulálhatnak.

Áprilisban először fordult elő, hogy Budapesten a legolcsóbb a földgáz az uniós fővárosok közül. Villamos energiában is a legolcsóbb három ország közé tartozunk. 

A MEKH legfrissebb nemzetközi ár-összehasonlító kimutatása szerint a magyar lakossági fogyasztók jutnak hozzá legolcsóbban a földgázhoz a vizsgált európai uniós fővárosok közül. A villamos energia átlagára továbbra is Budapesten a harmadik legolcsóbb.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi sztenderdek alapján kidolgozott ár-összehasonlítása az európai fővárosok villamosenergia- és földgázárait mutatja be. Az adatok alapján a magyar lakossági fogyasztók továbbra is Európa egyik legalacsonyabb energiaáraival kalkulálhatnak.

Villamos energia tekintetében Budapesten a lakossági átlagár 2018 áprilisában 12,09 eurócent volt kilowattóránként, amely az Unióban a harmadik legalacsonyabb árat jelenti. A lakossági fogyasztók számára biztosított földgáz átlagárát tekintve (3,30 eurócent/kWh) – mivel a bukaresti gázár 10%-ot emelkedett az előző hónaphoz képest – az EU-ban most először a legolcsóbb főváros Budapest lett.

A hazai egyetemes szolgáltatói gázárak vonatkozásában fontos hangsúlyozni, hogy a beszerzési (régiós) gázár csak egy tényező a végfelhasználói árban. Lakossági fogyasztás esetén a számla csupán 49 százaléka maga a földgáz molekula ára. Ehhez adódik hozzá a folyamatos és biztonságos szolgáltatást garantáló rendszerhasználati díj: a szállítás, az elosztás és a tárolás költsége, ami a teljes díj 30 százalékát jelenti, valamint az áfa. Az uniós gyakorlattal szemben Magyarországon nem kell energiaadót fizetniük a lakossági fogyasztóknak.

Forrás: mekh.hu