Innováció

Akár egy évig is a levegőben maradhat ez a drón

NRGreport | 2018.05.10. 14:00

Az alábbi drónt nem kell állandóan hazahívni és feltölteni, akár egy éven keresztül szárnyalhat a levegőben.

Drónokat ma már nemcsak hobbiból használnak (bár ez a fajta alkalmazás a legjellemzőbb rájuk), hanem a mezőgazdaságtól kezdve egészen a rendőrségig a legkülönbözőbb területeken bevetik őket. Újabban pedig már a kiszállítók szerepét is magukra vállalják például a DHL-nél vagy az Amazonnál.

Van viszont egy – nem is olyan kicsi – probléma velük: viszonylag gyakran kell hazahívni és feltölteni őket. Nem úgy a PHASA-35 nevű pilóta nélküli repülőszerkezetnél, amely akár egy évig is a levegőben maradhat. A két brit cég, a BAE Systems és a Prismatic által fejlesztett drónt ugyanis a Nap energiája táplálja. Az eszköz jövőre kezdi majd meg a próbarepülését.

Fotó: © BAE Systems

A 35-ös szám a névben nem véletlen: a drónnak ugyanis 35 méteres szárnya van. A tömege 150 kilogramm, ami első hallásra soknak tűnhet, de a drón elég könnyű ahhoz, hogy nagy magasságokban repüljön. A PHASA-35-nek egyébként már volt egy elődje, 2017-ben az említett két cég már készített egy napelemes drónt, a PHASA 81 negyedévig repült karbantartás nélkül.

  NRGreport
Címkék
#BAE Systems   #napelemes drón  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.