Fenntarthatóság

Országimázs, mi így szeretjük

NRGreport | 2018.05.10. 15:00

Cleantechnica.com a havi átlag 2,7 milliós látogatásszámával a világ egyik legfontosabb angol nyelvű nemzetközi magazinja zöld technológiák terén. A szerkesztőségük egy Lengyelországban élő tagja egy másik lengyel villanyautó megszállottal a napokban egy Szlovákiát, Magyarországot, Romániát, Bulgáriát, Macedóniát, Albániát, Koszovót, Horvátországot, Szlovéniát, Ausztriát és Csehországot érintő túrára indult, hogy bemutassák, hogy ezek az országok is bejárhatók villanyautóval, illetve hogy népszerűsítsék az elektromobilitást a régióban.

Ahogy az illik, az útról többrészes beszámoló készül, így a világ képet kaphat arról, hogy miként áll a villanyautózást segítő infrastruktúra a kontinensünknek ebben a szegletében. Bár Magyarországot csak az alig 220 km-es Kassa-Nagyvárad tengelyen keresztezik, mégis kap az országunk egy kis ingyenreklámot.

A napokban meg is érkezett a fehér Tesla Magyarországra, így megszületett a jól megérdemelt országimázs építő bekezdés is a százezrek vagy talán milliók által követett beszámolójukba:

„That sense of freedom quickly disappeared entering Hungary and the city of Debrecen. As Tomek is using PlugShare to locate chargers, he headed for a fast one from Nissan and E-On in a fancy underground parking garage. The charger was new and beautiful … but the moment they stopped, a guard came over shouting “no Tesla, only Nissan.” They offered to pay but were refused to charge anyway. That is not to say you should avoid Hungary when driving an EV, but rather to show the difference between closed networks offered by OEMs, including Tesla, and open networks developed by independent companies. And there are probably good examples in Hungary as well, but our team didn’t wait to find them and followed PlugShare’s advice to head for a Kaufland supermarket in Oradea, Romania.”

Miközben Szlovákiában és Romániában nem győzték dicsérni a szlovák GreenWay és a romániai Kaufland jól használható hálózatát, addig Magyarországon az egyetlen használni kívánt (debreceni) töltőtől is elzavarták őket. Hiába próbáltak pénzt ajánlani a töltésért, nem engedték őket tölteni. Szerencsére a Kaufland nemrég Nagyváradon is beüzemelte a töltőjét, így eljutottak oda, de azért valahol siralmas, hogy Magyarországon egy Debrecen méretű városban mindössze egyetlen nyilvános töltő van, azon is csak egy márka autói tölthetők. (Egyben azért köszönet a Nissannak, mert nélkülük Debrecenben az az egyetlen egy töltő sem lenne.)

Cleantechnica.com csapata a Debreceni Egyetem előtt: Magyarországon elzavarták őket a töltőtől.

Fotó: Cleantechnica.com

Miközben Szlovákiáról és Romániáról hosszasan ír a szerző, dicsérve az infrastruktúrát és a természeti szépségeket, Magyarországról mindössze a fenti meglehetősen negatív bekezdést született. A fent linkelt bejegyzés az alábbi megjegyzéssel indul:

„The most important news is there’s no real news — the first day driving through Poland was simply smooth and easy. There are two reasons behind this: Tesla’s range and GreenWay infrastructure. As Zach was already pointing out in the opening article, GreenWay has done a good job developing a network of fast chargers in Poland and Slovakia.”

Köszönhetően tehát a szlovák GreenWaynek, Lengyelország is nagyon könnyedén bejárható villanyautóval, hiszen Szlovákia mellett a cég ott is remek hálózatot épített ki. Persze hozzáteszi, hogy egy LEAF-fel vagy Zoe-val még kihívás lehet egyik töltőtől a másikig eljutni, de Teslával már nem gond az utazás.

„Slovakia is again a paradise for EVs in this part of the world.”

Szlovákia tehát egy paradicsom az elektromos járművek számára. De mi a helyzet Romániában?

„Kaufland in Romania appears to have a nice network of chargers with friendly staff and an open approach. What a nice surprise! Super nice fast charger, free of charge, and Tomek was also given a card for free to use at other locations.”

A lengyelek szerint a Kauflandnak remek hálózata van Romániában, ahonnan nem elzavarják a Teslával érkező átutazókat, hanem kártyát adnak nekik, hogy a többi töltőnél is ingyen tudjanak tölteni. A csapat azóta már Bulgárián és Macedónián is túljutott, érdemes követni az útjukat.

Ideje lenne szembenézni a tényekkel: ami eddig idehaza az elektromobilitást segítő töltőhálózat kiépítése kapcsán történt, az egy tragédia. Ezt most már nem csak a hazai villanyautósok mondják, hanem már a külföldiek is, ráadásul ország-világ előtt.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.