NRGreport
Menü

Nagy lemaradásban a közműcégek - Sürgető kényszer a fejlesztés

A digitális átalakulás trendje számos különféle ágazatban már előrehaladott stádiumában tart, a feldolgozóipartól a kereskedelmen át a pénzügyi szektorig. A közműcégek azonban meglehetős lemaradásban vannak a digitalizáció, a fogyasztói elkötelezettség kialakítása, valamint a fejlett elemzési alkalmazások használata tekintetében.

Bár a közműcégek igencsak lassan vágtak bele a digitális átalakulás folyamatába, a helyzet lassacskán változik. A következő tíz évben óriási fejlődés várható a szektorban, különösen a működési hatékonyságot javító adathasználat területén, a Bain & Company Egyesült Államokban elvégzett elemzésének következtetései szerint. Páldául az információgyűjtés, adattárolás és -elemzés tökéletesítése, illetve a valós idejű monitoring rendszerek kiépítése segíthet előre jelezni az áramszünetek gyakoriságát és időtartamát. Ráadásul az okos rendszerek önjavító funkciója is egyre erőteljesebb, amellyel a mérnöki közbeavatkozás egy része is elkerülhető.

Az adatelemzés, illetve az okos technológiák alkalmazásával javítható az igények menedzselése, az ellátás optimalizálása. Egyebek mellett az energiatárolás értékelésével, a keresletre való gyorsabb reagálással, a források jobb elosztásával, plusz a virtuális erőművel használatával a szolgáltatói szempontból is költséges keresleti csúcsok jobban kiegyenlíthetővé válnak. Mindez azt is jelenti, hogy a digitalizáció egyfajta költségcsökkentéssel is jár, növelheti a megbízhatóságot így a fogyasztói elköteleződést is elősegíti.

A PwC szerint a sikeres közműcégek számos úton elindulhatnak a digitalizálódás felé, a fejlettebb elemzési tevékenység, a decentralizált energiatermelés felé való fordulás, a fogyasztói interakciós lehetőségek fejlesztése, vagy éppen az okos technológiák kiaknázása által. A végkövetkeztetés szerint azok a közszolgáltatók, amelyek többet ajánlanak ügyfeleinkenk, valószínűleg kedvezőbb piaci helyzetbe kerülnek vetélytársaiknál, különösen, hogy az ügyfelek egyre jobban használják a technológiát, és összhangban az olyan koncepciókkal, mint az okos otthonok.

A villamosenergia-szektor lehetőségeinek jelentős részét azok az új szolgáltatások és termékek jelenthetik, amelyek az ügyfeleknek több és jobb interakciót tesznek lehetővé energiafogyasztásukkal kapcsolatban. Az ügyfél elkötelezettségének kialakítása és megerősítése történhet a társaság és az ügyfél közötti interakciók egyszerűsítésével; fejlett elemzési módszerekkel feldolgozva az ügyfelek adatait az interakciók személyessé tételével; illetve az ügyfelek lojalitásának biztosítása speciális információk nyújtása révén.

A fogyasztók ráadásul egyre inkább hozzászoknak az online kereskedelem néhány kattintásos, könnyű ügymenetéhez - így a közműcégeknek sokat tanulhatnak az olyan vállalkozásoktól is, mint az Amazon vagy az Uber. Az új és sikeres energiacégeknek ezért a korábbiaknál sokkal inkább a fogyasztói perspektívára alapozva kell megtervezniük és felépíteniük üzletüket. A startupok és a szektorban újonnan megjelenő más szereplők pedig gyakran már eleve ezzel a digitalizációs megközelítéssel lépnek be a piacra, így nem ritkán jobban felmérik a régi szereplőknél, hogy az ügyfelek milyen módon szeretnének együttműködni a szolgáltatókkal. 

 

 

Forrás: Portfolio