Fenntarthatóság

Harminc százalékkal csökken az épületek elektromosáram- és földgázfogyasztása

NRGreport | 2018.05.17. 10:00

Ünnepélyes keretek között adták át szerda délelőtt a Békés Megyei Kormányhivatal Szeghalmi Járási Hivatal két épületét. A Nagy Miklós utcán található ingatlanokat a Széchenyi 2020 programban, egy a megyei kormányhivatalok energetikai fejlesztéseire elnyert, 1,22 milliárd forint keretösszegű pályázat részeként újították fel.

Krizsán Anett, a Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója ismertette a projekt részleteit. Elmondta, összesen 11 épület felújítását tűzte ki célul az elmúlt két évben a kormányhivatal, a szeghalmi beruházás a 10. a sorban.

– Magyarországon az energiafelhasználás mindegy 40 százaléka az épületeken belül történik. Ha ezeket jól szigeteljük, és megújuló energia energiaforrásokat használunk, további energiamegtakarítást tudunk elérni, mellyel unokáink nemzedékeinek energiabiztonságát teremtjük meg, másrészt hozzájárulunk a zöldgazdaság fejlesztéséhez – fogalmazott az igazgató.

Détárné Molnár Andrea, a Szeghalmi Járási Hivatal vezetője, Macsári József polgármester, Dr. Krizsán Anett, a Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója és Dr. Kovács József országgyűlési képviselő

Fotó: L. P.

Macsári József polgármester a beruházás következtében elért energiahatékonyságot emelte ki beszédében. A projekt eredményeként az épületek elektromos áram és földgáz fogyasztása várhatóan 30 százalékkal csökken, ugyanis a szeghalmi korszerűsítés részeként az épületek energiatakarékossága és megújuló forrásból származó energiafelhasználásának fokozása is megtörtént.

Így mindkét ingatlanban elvégezték a hőszigetelést, nyílászáró cserét. A 4. szám alattiban a radiátorokra felszerelt beszabályzott termosztatikus szelepek állandó hőmérsékletről gondoskodnak, az épület tetejére telepített napelemes rendszer pedig jelentős villamosenergia megtakarítást eredményez. Az építési beruházások kivitelezése a Nagy Miklós utca 4. szám alatti ingatlan esetében több mint 35 millió forint, a Nagy Miklós 6. szám alattiban közel 59 millió forint KEHOP pályázati forrásból valósult meg, melyhez további 132 millió forintos hazai forrás társult.

Tolnai Péter, a Békés Megyei Önkormányzat alelnöke, Dr. Kovács József országgyűlési képviselő és Dr. Krizsán Anett, a Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója

Fotó: L. P.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, a 2010 óta hazánkban tapasztalható közigazgatási átalakítások jól sikerültek. „Lakossági véleményekre alapozva mondom mindezt, a mért adataink alapján 90 százalékos az állampolgárok elégedettsége” – tette hozzá. Kiemelte, eddig összesen 452,5 millió forintot költöttek a szeghalmi járáshoz tartozó épületekre.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.