NRGreport
Menü

Iránykereséssel indul a nap a tőzsdéken

Az amerikai államkötvényhozamok emelkedése tegnap nem rontotta el a hangulatot az amerikai tőzsdéken, emelkedéssel zártak az irányadó indexek. Ma reggel azonban a bizonytalanság érződik a piacokon, az ázsiai tőzsdéken jellemzően eséseket látni, az európai határidős indexek pedig alapján Európában pedig iránykereséssel indulhat a nap. 

Mi történik a tőzsdéken?

• Kedden elsősorban az amerikai hozamok miatt estek a tőzsdék, tegnap azonban nem aggasztotta annyira a befektetőket a 3% feletti (3,08%-os, többéves csúcson lévő) amerikai 10 éves állampapír-hozam. A kereskedést emelkedésekkel zárták az irányadó amerikai indexek: a Dow 0,3, a Nasdaq 0,6, az S&P 500 pedig 0,4 százalékot emelkedett.

• Az ázsiai indexek többsége esik a ma reggeli kereskedésben, a japán piac jelenti a kivételt, a Nikkei 0,5 százalékot emelkedett. Az esés nem drámai, a kínai, a hongkongi és a dél-koreai index fél százaléknál kisebb esést szenvedett el.

• A vállalati sztorik közül a Tencent érdekes ma reggel, 5 százalékot emelkedett a kínai technológiai vállalat részvényeinek árfolyama azt követően, hogy az elemzői várakozásoknál erősebb, 61 százalékos profitnövekedésről számolt be az első negyedévre.

• Az európai határidős indexek nem jeleznek előre határozott irányt, a DAX futures 10 pontos mínuszban tartózkodik jelenleg.

Mi történt idén a tőkepiacokon?

Az irányadó amerikai indexek pluszban vannak idén, a BUX viszont közel 5 százalékot esett az év eleje óta. A blue chipek közül a Richter volt a legnagyobb vesztes az Esmyával kapcsolatos bizonytalanság miatt, közel 18 százalékot zuhant a papír idén. 

Iránykereséssel indul a nap a tőzsdéken

 

Mire figyelnek a befektetők?

Csütörtök reggel jön magyar szempontból a hét egyik fontos adata: az MNB publikálja az előzetes pénzügyi számlákra vonatkozó statisztikát, amiből kiderül, mennyi volt az első negyedév végén a GDP-arányos adósságráta. Bár ez még csak becslés lesz (nem tartalmazza a friss nominális GDP összegét), de a befektetők figyelhetnek az adatra. Emellett délelőtt 12 hónapos diszkont kincstárjegyeket ad el az ÁKK a tervek szerint. 

Iránykereséssel indul a nap a tőzsdéken

Gyorsjelentések a héten

• Folytatódik itthon a jelentési szezon. Erős első negyedéves beszámolóval rukkolt elő a Rába a magyar tőzsde zárását követően szerdán. A vállalat árbevétele, a kedvező nemzetközi környezetnek és a belföldi eladások megugrásának köszönhetően, érdemben növekedett. Az elszálló acél alapanyagárak és energiaárak ellenére pedig nőtt a profitabilitás is, miközben a nettó eredmény több mint duplájára emelkedett.

• Ma zárás után a Masterplast publikálja első negyedéves számait.

• Az amerikai nagyvállalatok közül a Cisco Systems tette közzé eredményeit zárás után, az árfolyam több mint 3 százalékot esett zárás után. Bár a bevétel és a profit szintjén felülteljesítette az elemzői várakozásokat a cég, a szolgáltatások üzletág negyedéves eredménye csalódást okozott.

• Az amerikai gyorsjelentések közül a Wal-Mart lesz ma érdekes, az amerikai kiskereskedelmi óriás az amerikai piacok nyitása előtt jelent.

Iránykereséssel indul a nap a tőzsdéken

 

Iránykereséssel indul a nap a tőzsdéken

Forrás: Portfolio