Hír

Teljesen átrendezheti az energiaszektort a blokklánc

NRGreport | 2018.05.17. 08:00

Bár megvalósítása jelentős beruházási igénnyel jár, a blokklánc alkalmazása az energia és nyersanyagszektorban több tekintetben is előnyös változásokat hozhat a társaságoknak. Javíthatja a cég láthatóságát, növelheti a működés hatékonyságát és egyszerűsítheti a folyamatokat. A technológia tehát jelentős addicionális előnyöket hozhat az iparág vállalatai számára, amelyeknek azonban a kedvező hatások maximalizálása érdekben bizonyos esetekben célszerű együttműködniük – következtet a Deloitte elemzésében.

Az energiaipar számos olyan strukturális kihívással néz szembe, amelynek megoldása az innovatív és úttörő technológiák hatékony bevezetésén múlik. A létrejövő, technológiailag gazdag és rugalmas iparág azonban továbbra is összetett és költséges tranzakciós környezettel szembesülhet, amelyre a megosztott könyvelés elvén működő blokklánc technológia jelenthet megoldást.

Míg számos digitális újítással, így a dolgok internetével (IoT), az automatizálással, a mesterséges intelligenciájával, a felhőplatformmal, a big datával és fejlett adatelemzéssel kapcsolatban a vállalatvezetőknek el kell dönteniük, hogyan adaptálják ezeket a digitális képességeket – addig a blokklánc esetében valószínűnek tűnik, hogy az az iparág tranzakciós infrastruktúrájának alapját, gerincét fogja majd képezni. 

A digitális technológiák és mindenütt jelenlévő adatok növelik a társaságok láthatóságát, az átláthatóságot, a koordinációt és az információk vállalati határokon átnyúló megosztását – következtet a jelentés. Mindez megalapozottabb és okosabb döntések meghozatalát teszi lehetővé, emellett nagyban javítja a működési hatékonyságot is. Ahhoz azonban, hogy az energiaágazat kiaknázhassa a digitális újításokat, az iparágnak foglalkoznia kell a biztonság és a bizalom alapvető kérdéseivel is – utal a tanulmány egyebek mellett az adatkezelés problematikjáráa, valamint az ügyfelekkel kiépített viszony változásának szükségességére.

A Deloitte jelentése szerint az energiaipar különösen alkalmasnak tűnik a blokklánc technológia alkalmazására. A dolgok internete felemelkedésével az iparág működése és tevékenységei hamarosan egy, az összekötött eszközök által alkotott masszív globális hálózat részévé válhatnak, amelyek mind digitális adatokkal látnak el egy olyan platformot, amely képes valós időben rögzíteni és megosztani az információkat.

A blokklánc technológia egyik legnyilvánvalóbb és legerőteljesebb alkalmazása megbízható és hatékony platformot biztosít a tranzakciók végrehajtásához és rögzítéséhez. A blokklánccal az olyan tranzakciók, mint az energiakereskedelem, csaknem azonnal rögzíthetők és rendezhetők, miközben nincs szükség közvetítőre és rendszerek összehangolására, hiszen minden partner ugyanazt a platformot használja. A rendszer ezen túl egyebek mellett pedig alkalmas arra is, hogy úgynevezett "okos szerződést" hozzon létre a belépők számára – amely automatikusan érvényesíti a tranzakciókat anélkül, hogy szükség lenne emberi beavatkozásra.

Mi is az a blokklánc:

Infografika: http://www.europarl.europa.eu

További információ:

→STOA tanulmány: Hogyan változtathatja meg a blokklánc az életünket (angolul) 

→Európai Bizottság: Pénzügyi technológiai cselekvési terv – Egy versenyképesebb és innovatívabb európai pénzügyi ágazat felé

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.