Innováció

Elkészült a svéd start-up elektromos autójának első prototípusa

NRGreport | 2018.05.18. 13:17

A Uniti néven megalakult svéd start-up vállalat először 2016 őszén hívta fel magára a média figyelmét, amikor bejelentette, hogy egy megfizethető és mindenki által elérhető városi elektromos kisautót szeretne építeni.

Akkoriban azonban senki nem vette igazán komolyan a fiatal férfiakból álló csapatot, ugyanis közösségi finanszírozásból próbáltak pénzt gyűjteni a projektjükhöz szinte nulla tapasztalattal az autógyártás terén. Ám mivelhogy az Uniti tagjain már az első percben látszott, hogy komolyabban veszik villanyautójuk megépítését, mint az összes nagy autógyártó együttvéve, 45 országból és 570 befektetőtől érkezett hozzájuk összesen több, mint 1 millió dollárnyi támogatás, amiből meg is kezdődhetett a jármű fejlesztése. Egy évvel később be is mutatkozott a tisztán elektromos kisautó, amit a Uniti világmegmentő találmánynak nevez, mely forradalmasítja a közúti közlekedést. A megszokottól igencsak eltérő megjelenésű villanyautó számos nagyvállalat érdeklődését felkeltette, így nem okozott különösebb gondot start-up számára egy komoly beszállítói rendszer kiépítése – többek között a Siemens és a Kuka Robotics is szerződést kötött vele. A következő fontos lépés a projekt megvalósításában egy működő prototípus elkészítése volt, amit most ki is pipált a Uniti, és egy rövid videóban mutatta meg a világnak, hogy az autó életre keltése sem okoz neki problémát.

A kétüléses kisautó a Uniti One nevet kapta, merthogy ez az első tagja annak a villanyautó-szériának, amit a csapat az elkövetkezendő években a piacra szeretne dobni. Terveik szerint négy- és ötüléses kocsik is helyet kapnak majd a termékpalettájukon, hogy minden vásárló megtalálja az igényeihez legjobban illő gépkocsit, s a következő villanyautók még olcsóbbak lesznek, mint a család legelső büszkesége. A Uniti One egyébként nagyjából 300 kilométert képes megtenni egyetlen töltéssel, ami a 22 kWh-s akkumulátornak, és persze az autó kicsi méretének és tömegének köszönhető. A jármű villámtöltés-kompatibilis, mellyel a svédek elmondása szerint 200 kilométernyi távolságra elegendő energia tölthető a kocsiba fél óra alatt. Teljesítményről nincs túl sok értelme beszélni, a Uniti One biztosan nem fog gyorsulási versenyt nyerni a Tesla Roadster ellen, és valószínűleg egy 40 tonnás nyerges vontatót sem fog felhúzni az emelkedőn, városi kocsikázásra viszont tökéletes: a 3,5 másodperces gyorsulás 0-ról 80 km/h-ra és a 130 km/h-s végsebesség már bőven alkalmas arra, hogy ne tartson egy örökkévalóságig elindulni egy piros lámpa után, és az autópályára tévedve se hallgassuk a többi autós szitkozódását és dudálását. Ha minden jól megy, akkor a legelső példányok 2019-ben jutnak el a vásárlókhoz, és az autó ára 19 900 euró, azaz 6,2 millió forint alatt lesz.

 
 

A következő nagy kérdés, hogy a Uniti One képes lesz-e minden biztonsági és jogi követelménynek megfelelni. A videóban például az autó irányítása egy botkormánnyal történik, amire a tavalyi bemutatón az egyik fejlesztő azt mondta, hogy teljesen legális, de egyébként a jármű választható lesz a jól megszokott kormánykerékkel felszerelve is. Az autót egyébként a svédországi MediaMarkt üzletekben is meg lehet majd vásárolni, ahol az autó már kiállításra is került, és virtuálisan, egy VR szemüveget a fejünkre téve egy tesztvezetésre is elvihetjük.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.