NRGreport
Menü

Észbe kapott a világ legsűrűbben lakott országa, a tengerre építkezik

Lassan múlhat az idő egy adóparadicsom hercegségben, de végül ott is rájöttek, hogyan oldhatják meg az állandó helyhiányt.

Május 26-in indul a legendás monacói Forma-1-es Grand Prix, de a közönség nem a megszokott látványban gyönyörködhet majd, az öböl vizén ugyanis hatalmas építkezés zajlik. A hercegség félszigetet építtet a dubai „The World” mintájára: a sekély öblöt több ezer tonnányi, 2,4 milliárd euró értékű homokkal töltik fel, hogy 2025-re elkészülhessen a Portier-szorosnak elnevezett lakóterület – írta a Bloomberg.

Fotó: © AP

A félsziget 3 százalékkal növeli meg Monacóban a hasznosítható lakóterületet, 120 luxuslakást és 10 villát húznak majd fel rá. A kikötőjét a Pritzker-díjas Renzo Piano tervezi. Az előkép, a dubai Világ-szigetek („The World”), melyben háromszáz, különböző méretű, a világ kontinenseit jelképező szigetcsoportot fejlesztenek, egyébként bedőlni látszik: 60 milliárd dolláros adósságot halmozott fel. Monaco szerint ez velük nem fordulhat elő: nem céljuk, hogy minél magasabb és drágább házakat építsenek, ehelyett inkább arra fókuszálnak majd, hogy a herceg tervét valóra váltsák, hogy 2050-re Monaco karbonsemleges országgá váljon. 

Fotó: © Valode & Pistre

Emiatt kocsival nem is lehet majd behajtani a félszigetre, az energiafogyasztás 40 százalékát, illetve a közvilágítás 80 százalékát megújulókból fedezik, és a tengervizet használják hűtésre. Az árak a nemes szándéktól függetlenül mindenképpen az egekbe szöknek majd, Monacóban ugyanis a világon a legmagasabbak a négyzetméterárak, melyek jelenleg átlagosan 11 millió forint felett járnak. A félsziget ingatlanait a tervek szerint 30 százalékkal drágábban fogják kínálni a belvárosi házaknál, és arra számítanak, hogy éles verseny indul majd értük, a licittel pedig még feljebb srófolódik a végösszeg. A projektben összesen több mint 4 milliárd dolláros (kb. 1 billió forint) ingatlanforgalomra számítanak.

Fotó: © Valode & Pistre

A lakáshiány és az elszálló árak enyhítésére korábban az is felmerült ötletként, hogy lebontják a régi monacói házakat, és felhőkarcolókat húznak fel a helyükre, ezt azonban elvetették. A Portier-szoros építkezésének zaja egyébként az egész városban hallható, így a nyári főszezonra szüneteltetni fogják.

Forrás: hvg.hu