NRGreport
Menü

500 kilométer hiányzik a magyar-román gázvezetékből

Jóváhagyta az FGSZ Földgázszállító Zrt. tízéves fejlesztési tervét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, a vezető projekt a Magyarországot és Romániát összekötő földgázszállító vezeték (ROHU), amely új, nem orosz gázforrást tesz elérhetővé az EU és Magyarország számára - mondta Terhes Kristóf vezérigazgató a társaság budapesti háttérbeszélgetésén pénteken. Román részről még csaknem 500 kilométernyi vezeték hiányzik. 

A ROHU-gázfolyosó a magyarországi nagynyomású földgázszállító vezetékrendszert üzemeltető FGSZ és a román Transgaz fejlesztésében lehetővé teszi a fekete-tengeri és a román szárazföldi gáztermelés továbbszállítását a kelet-közép-európai piacok felé. Terhes Kristóf hangsúlyozta, a magyar oldalon vezetéket már nem kell építeni, kisebb fejlesztések vannak hátra. Román részről még csaknem 500 kilométernyi vezeték és három kompresszorállomás hiányzik, de az építkezés európai uniós támogatással megkezdődik, így 2022-től évi 4,4 milliárd köbméter új, nem orosz eredetű gáz kerülhet a regionális gázpiacra - emelte ki. 

A Szeged-Arad vezetéket már 2010-ben üzembe helyezték, és Magyarországról Románia felé napi 4,8 millió köbméter kapacitás áll rendelkezésre, ugyanakkor jelenleg Románia felől csak 0,2 millió köbméter gáz érkezhet - mondta Grosz Ákos, az FGSZ üzletfejlesztési igazgatója. A ROHU-projekt első fázisának megvalósításával 2019 októberétől 1,75 milliárd köbméter éves kapacitás áll majd rendelkezésre - közölte. Hozzátette, az előzetes eljárás során a 2022-től rendelkezésre álló 4,4 milliárd köbméter kapacitás ötszörösére jelentkezett kereskedői igény tavaly decemberben.

A jelenlegi infrastruktúra és a projekt fejlesztései szállítási lehetőséget biztosítanak Szlovákia, Ukrajna, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Horvátország és közvetve Ausztria felé. A projekt hozzájárul a régióban rendelkezésre álló források és szállítási útvonalak diverzifikációjához - hangsúlyozták az FGSZ szakemberei.

Az FSZG Zrt. tavaly rekordmennyiségű gázt szállított, ennek eredményeképpen nőtt árbevétele és nyeresége. A vállalat 20,4 milliárd köbméter gázt szállított 2017-ben, míg egy évvel korábban 15,7 milliárd köbmétert. A teljes éves szállított mennyiségben benne van a hazai felhasználáshoz szükséges szállítás, az export és a tranzitszállítás. A társaság nettó árbevétele elérte a 101 milliárd forintot tavaly, a 2016-os 95 milliárd forint után. Az adózott eredmény - amelynek döntő hányada a tranzitból származik - 32,8 milliárd forint volt, míg az előző évben 28,9 milliárd forint.

Az FGSZ a Mol leányvállalata, csaknem 5800 kilométer hosszúságú nagynyomású vezetékrendszere látja el a gázszolgáltató társaságokat, az erőműveket és a nagyipari fogyasztókat. Az acél csővezetékbe a gáz a betáplálási pontokon keresztül import forrásokból, a hazai gázmezőkből, illetve a hazai gáztárolókból kerül be.

Forrás: Portfolio