Trading

Fontos döntésre készül Lengyelország, a magyar gázellátásra is hathat

NRGreport | 2018.05.23. 08:47

Újabb LNG-terminál építéséről dönthet hamarosan Lengyelország, a Gdanskba tervezett úszó terminál üzembe állásával pedig mintegy harmadával bővülhet az ország importkapacitása, ami az egész térség, így Magyarország földgázellátásának diverzifikáltságát is javítaná.

Miközben az orosz gáz súlya 2016-ban 34 százalékra emelkedett az Európai Unió ellátásában, a tengerentúli eredetű LNG szerepe várhatóan szintén bővül majd a következő években. Az infrastruktúra Európában is fejlődik, a horvátországi Krk-ben 2020-ban kezdheti meg működését egy úszó terminál, de a hírek szerint Lengyelországban is bővülhet az LNG infrastruktúrája. 

A lengyel kormány ugyanis hamarosan meghozza a végső beruházási döntést a gdanski úszó LNG-terminálra vonatkozóan – mondta Fred H. Hutchison, az LNG Allies nevű iparági szervezet elnök-vezérigazgatója az Euractivnak. A gdanski úszó LNG-terminál átadásával mintegy harmadával bővülhet az ország importkapacitása.

Bár a lengyel terminálok kihasználtsága 2016-ban nem érte el a 30 százalékot sem, a mutató enyhe javulást jelzett 2017-ben.

Az új, illetve a korábban már megépült hasonló egységeken keresztül jókóra mennyiségű, az Egyesült Államokban kitermelt földgáz érkezhet Közép-Európába. Az észak-déli-gázfolyosónak is részét képező, a nemzetközi összeköttetések kiépítése terén átlag feletti aktivitást mutató Magyarország pedig szintén részesülhet a forrásdiverzifikáció előnyeiből. A gázfolyosó meghatározó elemeként a lengyel-szlovák interkonnektor 100 millió eurós támogatást kapott az EU infrastrukturális programjának keretéből. 

Az európai piac mind közül a legközelebb helyezkedik el az Egyesült Államokhoz, így a szállítási költségek relatív mérsékeltek; az EU viszonylag fejlett infrastruktúrával rendelkezik az LNG-import fogadására, a kapacitások ráadásul alig vannak kihasználva; a tengerentúlon pedig jelenleg is több, az export bővítését lehetővé tevő új terminál épül. Az Államokban épülő új terminálok 2019 elején, 2020 első felében állhatnak üzembe, ami az amerikai gáztermelés felfutását is az Európába irányuló exportot egyaránt motiválni fogja. Mindemellett az is az amerikai LNG jövőbeni növekvő európai szerepére utal, hogy az európai gáztermelés a következő években várhatóan tovább csökken majd.

Az LNG legnagyobb piacai azonban nem Európában találhatók. Az Egyesült Államokból származó LNG-exportnak aktuálisan mindössze 11-15 százaléka irányul Európába, a zöme a magasabb árakat kínáló Ázsiában köt ki. Az amerikai LNG-szállítók jelenleg mindössze két hosszú távú szállítási szerződéssel rendelkezik Európa irányába.
 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.