NRGreport
Menü

Nem hiszed el, mennyi áramot esznek a légkondícionálók ebben az országban

Valósággal falják az áramot Szaúd-Arábia légkondícionáló berendezései; az ország áramfogyasztásának több mint kétharmadát, mintegy 70 százalékát ugyanis a helyi klímaberendezések teljesítik. Az ország által elfogyasztott villamos energia fennmaradó részét zömmel a tengervíz sótalanítás (20%) területén használják fel, míg a maradék 10 százalék megy minden másra.

A háztartások 60 százalékában sótalanított tengervizet használnak, ami Szaúd-Arábia 30 sótalanító üzeméből kerül a vezetékbe. A kivételesen energiaintenzív, ezért drága folyamat azonban nyereséges, tekintve, hogy az ily módon előállított édesvíz iránti igény évente 14 százalékkal bővül az országban.

A magas értékek okát elsősorban nyilvánvalóan az ország meleg és egyre melegebb éghajlata, valamint a luxus ingatlanok nagy száma jelenti. Ez a trend azonban nyilvánvalóan fenntarthatatlan - állapítja meg a King Abdulaziz University korábbi tanulmánya is.

A fő probléma mindezzel elsősorban az, hogy Szaúd-Arábia csaknem kizárólag fosszilis energiahordozók elégetésével termeli a villamos energiát. Az elmúlt évek alacsony olajárai hatására az ország vezetői úgy döntöttek, a jövőben jóval nagyobb szerepet szánnak a megújuló energiaforrásoknak, így 2023-ra az országban előállított áram 10 százaléka megújuló forrásból, nagyrészt napenergiából származhat. Egyelőre azonban nagyon nem ez a helyzet: a 2017-es adatok szerint a közel-keleti államban 59 százalékban olajból, 41 százalékban földgázból termelték a villamos energiát.

A Föld légköri átlaghőmérséklet emelkedésének hatására a légkondícionálók iránti globális kereslet várhatóan megháromszorozódik 2050-ig a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) prognózisa szerint. Ez értelemszerűen jelentősen erősítené az áramfogyasztást világszerte, ami önmagában a klímaváltozást erősítő kockázat lehet, amennyiben addigra nem sikerült a globális áramtermelés jelentős részét dekarbonizálni, vagyis tiszta energiaforrásokra váltani.