Fenntarthatóság

Az energiatárolás elhozhatja a nap- és szélenergia végső győzelmét

NRGreport | 2018.05.24. 09:21

A megújuló energiatermelő kapacitásokkal ötvözött energiatároló technológiák jelentős forrásokat "irányítanak át" az új fosszilis beruházások felől a megújuló, tiszta energiaforrások felé. Az energiatároló megoldások térnyerése már Magyarországon is megkezdődött, több társaság is nagyobb projektet folytat a területen. 

Az energiatároló rendszerek következő években várható áttörése tetőzheti be az időjárásfüggő jellegük miatt változó rendelkezésre állású megújuló energiaforrások fosszilis energiahordozók feletti diadalát. Vagyis az energiatárolás jelentheti azt a hiányzó láncszemet, amellyel a dekarbonizációs fordulat fenntartható módon megvalósíthatóvá válik. A számok már most az akkumulátorok szerepének gyors felértékelődését mutatják.

A tavalyi évben a megújulókba invesztált több mint 330 milliárd dollár a szél- és napenergia versenyképességének jelentős, 18 százalékos javulásával járt együtt, amely trendhez egyre inkább hozzátartozik az energiatároló megoldások terjedése is – derül ki a Bloomberg New Energy Finance jelentéséből. A jelenleg legfejlettebb, lítiumionos akkumulátor technológia előállítási költsége 2010 óta 79 százalékkal csökkent, 1000 dollár/kWh-ról 209 dollárra. Az európai villamos energia hálózatban már működnek 10-20 megawattos energiatároló egységek, de már folyamatban van az 50 megawattos és ennél nagyobb tárolók építése is. 

Az energiatárolás elhozhatja a nap- és szélenergia végső győzelmét

Az akkumulátoros energiatárolók fejlődése közben a megújulók költségcsökkenése sem állt meg: 2009 óta a fotovoltaikus napenergia költsége 77, a szárazföldi szélenergia költsége 38 százalékkal zuhant. Közben a fosszilis és nukleáris termelés ára csak kisebb mértékben változott.

Az energiatárolás terén több technológia is megoldást kínálhat az alkalmazás körülményeitől függően, így például az akkumulátoros technológia mellett az utóbbi időben ismét terítékre került a hidrogén mint energiatároló (és üzemanyag) alkalmazásának lehetősége. Az akkumulátoros technológián belül sem biztos ugyanakkor a lítiumionos megoldás végső sikere, például az úgynevezett szilárdtest akkumulátor technológia a lítiumionost többszörösen meghaladó teljesítménnyel kecsegteti a kutatókat.

Az energiatároló megoldások tesztelése már Magyarországon is elkezdődött. Az időjárásfüggő energiatermelés térnyerésével és a háztartási kiserőművek terjedésével egyre nagyobb igény jelentkezik a rugalmas energiatároló megoldásokra mind a hazai, mind a regionális villamosenergia-piacokon – állapítja meg a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK). Jelenleg Magyarországon három nagy energiatárolási projekt van folyamatban az E.On, az Elmű és az Alteo irányítása alatt.

Mivel a szabályozási tartalék energia ára viszonylag magas, így jobban előtérbe kerül a termelő kapacitások és az új, egyre csökkenő fajlagos költségű akkumulátorok versenye. A kereskedelmi jellegű tevékenységek mellett az akkumulátorok használata előtt jelentős lehetőségek nyílnak a villamos hálózatok üzemeltetése terén is – állítja a REKK. A fokozódó lakossági ellenállás miatt egyre nehezedő hálózat építés/bővítés több esetben elodázható, vagy későbbre ütemezhető a hálózati elemek (vezetékek, trafó állomások) időszakos túlterhelésének akkumulátoros "kivédésével".

A jövőt demonstrálva

A Tesla és a Renault után újabb társaság rakott össze elektromos autók akkumulátoraiból energiatároló rendszert. A Vattenfall májusban indította el 500 darab 33 kilowattórás BMW i3 elektromos autó akkumulátorból összerakott energiatároló rendszerének kereskedelmi üzemét az Egyesült Királyságban. A svéd társaság által telepített 22 megawattos egység a walesi Pen y Cymoedd szárazföldi szélfarm elektromos infrastruktúrájához kapcsolódik, fő feladata a frekvencia szintek fenntartása, illetve a rendelkezésre állás növelése lesz. Nehezen tudok elképzelni olyan energetikai beruházást, amely jobban demonstrálná, hogyan is fog festeni a jövő energiaellátása – mondta Gunnar Groebler, a szélenergia üzletág vezetője a társaság eddigi legnagyobb ilyen jellegű fejlesztésének átadásán.

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.