NRGreport
Menü

Egy fontos lépés előre a 30%-nál magasabb közös európai energiahatékonysági célok felé

A bolgár elnökség megkapta a tagállamok felhatalmazását arra, hogy vizsgálja meg, hogyan lehet kompromisszumot kialakítani a 2020 utáni energiahatékonysági célok terén. A háromoldalú egyeztetések tétje, hogy egy 30 százaléknál magasabb közös európai energiahatékonysági célban tudjanak megegyezni a tagállamok.

Mint ismeretes, az Európai Bizottság még 2016 november végén nyújtotta be a „Tiszta Energiát minden Európainak!” című javaslatcsomagját, mely európai szinten kötelező, 30 százalékos energiahatékonysági célt tűzött ki.

2018 januárjában az Európai Parlament elfogadta az energiahatékonysági irányelv felülvizsgálatáról szóló jelentését és ezzel együtt a képviselők széles körű támogatása mellett egy kötelező 35 százalékos energiahatékonysági célkitűzést szavazott meg a 2020 utáni tízéves időszakra vonatkozóan. Az elfogadott jelentés abban is előremutató, hogy 2020 után kiiktatja azt a kiskaput, mely most még lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy a közlekedés energiafelhasználásától eltekintsenek az éves energiafelhasználásuk összesítésekor.

Jelenleg egy háromoldalú párbeszéd folyik a Bizottság-Parlament-Tanács képviselői között, hogy a közös európai energiahatékonysági célkitűzések egyrészt elég ambíciózusak legyenek a párizsi klímacélok teljesíthetősége érdekében, ugyanakkor a tagállamok is vállalni tudják a rájuk eső feladatok és költségek teljesítését.

Az Energiahatékonysági Irányelv harmadik háromoldalú egyeztető ülésén első alkalommal tárgyalták a 7. cikk szerinti éves energiamegtakarítási kötelezettség 2020 utáni esetleges kompromisszumait. A Tanácsot a bolgár energiaügyi miniszterhelyettes képviselte, aki azzal a feladattal érkezett, hogy feltárja a kompromisszumokat, beleértve egy "valamivel magasabb 2030-os célt".

Bár a célkitűzést nem részletezték, a tárgyaló felek elkötelezték magukat, hogy a  következő háromoldalú egyeztetésre az energiahatékonysági célok eléréséhez szükséges költségek tükrében folytatják a megbeszéléseket.

A tárgyalások során kiderült, hogy a  hangsúly a párizsi célok teljesítésén - teljesíthetőségén van, azaz fontosabb az eredmény, mint a hozzá vezető út időtartama. A háromoldalú tárgyalások következő fordulója május 30-án lesz.

Forrás: MEHI