Fenntarthatóság

2 GW-os energiatárolókkal kombinálják a 150 kW-os villámtöltőket

NRGreport | 2018.05.25. 12:56

A világ első és egyben legnagyobb, ipari léptékű akkumulátorokból és villámtöltőkből álló hálózatának megépítését tűzte ki célul egy 1,6 milliárd font értékű projekt keretében a Pivot Power számos más vállalakozás, például a neves Downing LLP. befektetési társaság, illetve több autógyártó és energetikai cég társfinanszírozásában az Egyesült Királyságban.

Az összesen több, mint 2 GW teljesítményű hálózat létrehozásához a vállalat az ország 45 helyszínén telepít egy-egy 50 MW-os energiatároló egységet, melyek a villamos alállomásokon, közvetlenül a magasfeszültségű átviteli hálózatra lesznek kötve. A városok környékén, és fontosabb utak mentén kiválasztott helyszíneken első körben összesen 100 villámtöltő lép majd üzembe, eleinte 150 kW töltési teljesítménnyel, amely később 350 kW-ra növelhető.

Forrás: businessgreen.com

A villanyautózás kritikusai magabiztosan hangoztatják, hogy a gyorstöltők rohamos telepítése és az elektromos autók elterjedése mérhetetlenül nagy nyomást helyez a villamosenergia-hálózatra, ami borzasztóan drága fejlesztéseket von maga után. A szakértők szerint viszont a megújuló energiaforrásokat kiaknázó berendezések és az akkumulátorok összekapcsolásával ez a probléma kikerülhető – ezt kívánja bebizonyítani a Pivot Power a hatalmas akku-hálózattal, mely annyi elektromos áramot képes tárolni, ami 235 000 háztartás egynapi szükségletét ki tudná elégíteni. A projekt kezdeti szakaszában 10 helyszínen lép majd működésbe akkumulátor 18 hónap leforgása alatt, melyek mindegyike egy nyilvános villámtöltő-állomást, elektromos busz-pályaudvart, vagy valamilyen más villanymeghajtású járműflotta állomásának biztosít energiát. A legelső helyszínen, Anglia déli partvidékén már 2019 közepére befejeződhetnek a munkálatok.

"Számítunk rá, hogy az elektromos járművek használata gyorsan fog nőni. Ez az innovatív megoldás segít majd felpörgetni ezt a folyamatot az országszerte elhelyezett villámtöltőkkel, melyekkel az autók a lehető leggyorsabban, leghatékonyabban, és legköltséghatékonyabban tölthetők fel. Emellett a rendszerüzemeltető számára is több lehetőséget és rugalmasságot biztosít hálózat mindennapi kezelése során a szükségletek kielégítésében, valamint a tömeges villanyautó-töltést is támogatja” – fogadta nagy örömmel a kezdeményezést a National Grid, azaz a nemzeti villamosenergia-hálózat üzemeltetőjének projektigazgatója, Graeme Cooper.

Ehhez hasonló alállomások kapnak majd az 50 MW-os akkumulátorokból 

Forrás: geograph.org.uk

A Pivot Power bejelentése egyébként éppen egy nappal azután történt, hogy az Egyesült Királyság energetikai kutatóintézete felszólította a kormányt, hogy hozza előrébb a benzines és dízeles autók értékesítésének betiltásának dátumát az eredetileg tervezett 2040-ről a kibocsátási célkitűzések elérése érdekében. A Downing befektetési társaság egyik vezető munkatársa szerint a hagyományos meghajtású járművek sorsának megpecsételése egy potenciális energiaválság fenyegetésével fűszerezve az országban óriási előnyhöz juttatja a szénmentes energiatermelést sürgető vállalatokat, melyek a megújuló energiaforrásokba és elektromos közlekedésbe fektetnek, köztük a Pivot Power-t is.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.