NRGreport
Menü

Nagy tervei vannak Ukrajnának a földgázzal

Ukrajna stratégiai célja az ukrán gázkitermelés mennyiségének növelése, és a helyi gázfogyasztás saját forrásból való biztosítása. Az ország 2020-ra éves kitermelését 27 milliárd köbméterre növelné a jelenlegi valamivel több mint 20 milliárd köbméterről - mondta el Roman Opimakh, az Ukrán Gázkitermelők Szövetségének elnöke a REKK Regionális Energiapolitikai Fórumán. 

Az ukrajnai gázkitermelés jelentéségét húzta alá Dejan Ostojic, a Világbank vezető elemzője is. Véleménye szerint Ukrajna legnagyobb lehetősége a hazai kitermelés növelése, és a Naftogaz cégcsoporton belül még a tranzit független irányításának megteremtésénél is fontosabb lehet a kitermelés független, stabil szabályozási környezetben való megvalósítása. Az ukrán kormány 2018 elején jelentősen lecsökkentette a kitermelési tevékenységek adóját, és kifejezetten bátorítja a külföldi befektetők megjelenését.

Az Egyesült Államok fontos célnak tartja, hogy Ukrajna tovább tudja folytatni törekvéseit arra vonatkozóan, hogy csökkentse a függőségét az orosz gáztól. Ennek érdekében az Egyesült Államok támogatja, hogy Ukrajna szomszéd országaival a gázvezetékek visszirányúsítása megtörténjen - hangsúlyozta a fórumon az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériumának képviseletében Sandra Oudkirk, energiaügyekért felelős helyettes államtitkár. Szavai szerint azt is fontosnak tartják, hogy az ukrán kitermelésre vonatkozó 2020-as ukrán célkitűzés meg tudjon valósulni. 

 

Forrás: Portfolio