NRGreport
Menü

A naperőművek éve lehet 2018 Magyarországon

Amint arról beszámoltunk, a 444.hu értesülései szerint a magyar állam hamarosan megvásárolhatja a Mátrai Erőmű melletti 16 megawattos naperőművet. A szóban forgó fotovoltaikus naperőmű jelenleg a legnagyobb Magyarországon, amely mintegy nyolcezer háztartást lát el villamos energiával. Várhatóan azonban már nem sokáig tartja meg első helyét, mivel több olyan beruházás is előkészítési, illetve kivitelezési stádiumban van, amelyek eredményeképpen több nagyobb naperőmű is megvalósulhat már 2018-ban Magyarországon.

A hír kapcsán a Portfolio áttekintette, hol épülnek jelenleg nagyobb naperőművek Magyarországon: 

→ A szóban forgó 16 megawattos naperőmű mellett a Mátrai Erőmű korábbi tulajdonosa, az RWE további nagy napelemek építését tervezte a ligniterőmű területe mellett, a korábbi hírek szerint az előkészületeket meg is tette két-három, egyenként 20 MW beépített kapacitású naperőmű létrehozására. A tulajdonosváltásokat követően egyelőre nincs hír a szóban forgó beruházások további sorsáról.

→ Május végén adták át a vas megyei Csepregen és Vépen az ország jelenlegi harmadik és negyedik legnagyobb naperőművét; együttes névleges kapacitásuk csaknem 10 MW. A Solar Markt Kft. beruházása állami és uniós támogatás felhasználása nélkül valósult meg. A cég további nagy volumenű projekteket készít elő; középtávú céljuk az 50 MW összteljesítmény elérése, majd meghaladása. A kőszegi és söjtöri beruházások 2018 második negyedévében indulnak, tervezett együttes névleges kapacitásuk 7 MW.

→ A Mol Füzesgyarmaton, Tiszaújvárosban és Százhalombattán összesen 18,38 MWp kapacitású naperőműparkokat hoz létre. A beruházás idén tavasszal kezdődött, a a termelés az év végén indulhat.

→ Az MVM Felsőzsolcán és Pakson 20-20 megawattos naperőművet épít, amelyek átadása 2018 harmadik negyedévében várható, emellett több mint 100 darab 0,5 MW-os kisebb kapacitást is telepít. Jelenleg a 10 MW-os pécsi termelő egység a társaság legnagyobb naperőműve.

→ A MET Százhalombattán a Dunamenti Erőmű üzemi területén 17,6 megawattos naperőművet épít, amely a tervek szerint szintén 2018 harmadik negyedévében kezdi meg működését.

A korábbi értesülések szerint ezeknél is nagyobb naperőművek is épülhetnek az országban, a tervekről azonban eddig kevés konkrétum került nyilvánosságra, így megvalósulásuk egyelőre kevésbé tűnik biztosnak, mint az előbb felsorolt projekteké: 

→ Állítólagos kínai befektető építene kétszer 50 MW beépített kapacitással naperőműveket Kaposváron egy 2017 végi bejelentés szerint. Megvalósulása esetén a régióban is a legnagyobb lehetne az erőmű.

→ Még óvatosabban kezelendő a részletek hiányára és a szóban forgó kapacitás méretére tekintettel az, a török médiában felröppent hír, miszerint Adnan Polat török üzletember azt tervezi, hogy összesen 1000 MW naperőmű-kapacitást épít Magyarországon.


A kisebb, 0,5 MW alatti kategóriában ugyancsak jelentős érdeklődés tapasztalható a naperőmű-létesítés iránt. Nagyrészt az idei évre elkülönített keret túlfoglalása miatt a kormány április végén felfüggesztette a kötelező átvételi kérelmek (METáR KÁT) befogadását. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal május végi adatai szerint a jelenleg feldolgozás, illetve hiánypótlás alatt lévő kérelmek által létrehozandó kapacitás az 500 MW-ot közelíti azt követően, hogy tavaly a hivatal mindössze 6,20 megawattnyi jogosultságot adott ki naperőművekre.

A támogatási rendszer változása miatt 2016 végén óriási mennyiségű, 2428 KÁT-jogosultság megállapítási kérelem érkezett be az energiahivatalhoz. A kérelmek feldolgozását követően a MEKH közölte, amennyiben minden tervezett kapacitás megvalósul, úgy a magyarországi naperőművi kapacitás körülbelül 2100 MW-ra nőhet az idei év végéig. És ebbe a háztartási méretű kiserőművek nem is értendők bele. A 2016 végi rohamban nem csak szakmai beruházók vettek részt, sokan eleve a továbbértékesítés szándékával kérelmezték az engedélyt. Részben ennek hatására a 2100 MW-nak becslések szerint csak mintegy harmada-fele valósulhat meg.

A fentiek nem foglalják magukba a lakossági, háztartási méretű kiserőműveket (HMKE). Az 50 kilovoltampert meg nem haladó csatlakozási teljesítményű HMKE-k telepített kapacitása Magyarországon 2016 végén 165,46 MW volt, ami a tavalyi év harmadik negyedéig további közel 40 MW-tal bővülhetett a legutóbbi adatok alapján. 

 

Forrás: Portfolio