NRGreport
Menü

A Sharp veheti meg a Toshiba egy részét

Régóta csődközeli helyzetben van az egykoron szebb napokat látott japán Toshiba, ezért nem meglepő, hogy az MTI szerint a Toshiba szerkezetátalakítási programja keretében felkínálta eladásra személyiszámítógép-gyártó üzletágát a szintén japán Sharp elektronikai vállalatnak.

A bennfentes források tájékoztatására hivatkozó hírügynökségi jelentés szerint a Toshiba 39 millió eurónak megfelelő jenért kínálta fel eladásra Toshiba Client Solutions Co. részlegét. A felek az értesülések szerint hamarosan bejelentik az adásvételi szerződés megkötését. 

A Toshiba amerikai atomenergetikai érdekeltségének a csődje miatt kényszerült pénzügyi helyzetének javítása érdekében szerkezetátalakítást végrehajtani. Személyiszámítógép-gyártó üzletágára is már egy éve keres vevőt. 

A Dynabook laptop család gyártásával foglalkozó Toshiba Client Solutions nehezen tudott nyereséges maradni a kínai és tajvani gyártók által támasztott konkurencia közepette az okostelefonok és táblagépek elterjedésével átalakult piacon. 

A Toshiba átszervezési programja keretében pénteken véglegesítette memória áramkör üzletágának, a Toshiba Memory Corp. vállalatnak az eladását a Bain Capital befektetési alap által vezetett japán, amerikai és dél-koreai befektetőkből álló konzorciumnak. Háztartási berendezés gyártó üzletágát pedig 2016-ban adta el a Toshiba a kínai Midea Group Co. vállalatnak. 

A Toshiba a továbbiakban az energiaiparra és a közüzemi infrastruktúrára összpontosítja tevékenységét. 

A Sharp 2010-ben hagyott fel a személyi számítógépek gyártásával, de miután 2016-ban a tajvani Hon Hai Precision Industry Co. (Foxconn) tulajdonába került, ismét puhatolózó lépéseket tett az IT üzletág felé. A Sharp a márciusban zárt 2017/18-as üzleti évét zárta négy éve első alkalommal pozitív csoportszintű nettó nyereséggel.

Forrás: index.hu