NRGreport
Menü

Izocukorgyárban lesz többségi részesedése az Opusnak

Az Opus Global Nyrt. további 45 százalékos üzletrész apportjával, a társaságnál jelenleg zajló tőkeemelés kiegészítéseként többségi irányítást szerez a Kall Ingredients Kft.-ben - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsdén. Az Opus a tőkeemelések után mindösszesen 75 százalékos tulajdonnal rendelkezik majd Magyarország egyik legnagyobb, folyékony cukrokat, valamint egyéb élelmiszer- és gyógyszeripari, továbbá állati takarmány alapanyagokat előállító gabonafeldolgozójában. A tranzakciók lezárását követően a társaság mintegy 4 milliárd forint értékű energiahatékonyság- és termelékenység növelő beruházásokat indít a Tiszapüspökiben működő üzemben. 

Az Opus Global Nyrt. további 45 százalékos részesedést szerez a Kall Ingredients Kft.-ben. A hétfőn bejelentett ügylet két lépésben valósul meg: a tranzakció során a Konzum PE Magántőkealap a Trigo Kft.-től megvásárolja a társaság Kall Ingredients Kft.-ben lévő, 45 százalékos üzletrészét, amit ezt követően nem vagyoni hozzájárulás formájában az OPUS Global Nyrt. rendelkezésére bocsájt, a társaság által 2018. február 15. napján közzétett tőkeemelés sorozatban meghatározott feltételekkel.

A nemzetközi szakértői értékelést és banki jóváhagyásokat követően - várhatóan idén július 31-ig - lezáruló ügylet, az IFRS szabályainak megfelelően jelentősen növeli majd az Opus konszolidált pénzügyi mutatóit - áll a közelményben.

A többségi irányítást biztosító üzletrész megszerzésével az Opus a gyár energiahatékonyságát növelő, illetve szén-dioxid kibocsátását csökkentő beruházásokat indít, továbbá az üzemek termelékenységét javító fejlesztésre is készül, összesen mintegy 4 milliárd forint értékben. Középtávon a többségi tulajdonos célja a Kall Ingredients Kft. által gyártott termékválaszték bővítése. Az élelmiszeripar, a gyógyszeripar és a kozmetikai ipar szélesebb spektrumú alapanyag kínálattal történő kiszolgálása érdekében módosított keményítőket, kristályos dextrózt is előállítanának a tiszapüspöki üzemben, de a tervek között szerepel egy K+F-központ, illetve akkreditált laboratórium létrehozása is. A középtávon tervezett beruházások összértéke meghaladhatja az 5 milliárd forintot. 

Izocukorgyárban lesz többségi részesedése az Opusnak

 

Forrás: Portfolio