Vállalatok

Mi lesz, ha a szél és napenergia szabadságot vesz ki?

NRGreport | 2018.06.12. 12:11

Hogyan stabilizálható az az energia, ami olyan forrásból származik, ahol nem küszöbölhető ki a termelés ingadozása? – ez az egyik kulcskérdése az alternatív forrásokból származó energia termelésének és kezelésének. A hatékony akkumulátorrendszerek fontos szerepet fognak játszani, véli a Bosch.

Forrás: autopro.hu/Sz.K.

A megújuló energiaforrások egyik nagy kihívása az elektromos áram tárolása, illetve az egyenletes ellátottság biztosíta. Szerencsére a Kraftwerksbatterie Heilbronn, a Bosch és az EnBW vegyesvállalata tudja a megoldást: az együttműködés során olyan energiatároló rendszert hoztak létre, mely integrálható Németország legfőbb energetikai üzemének irányító technológiájába. Az energiatároló rendszer 768 lítium-ionos akkumulátor modulból áll, maximális teljesítményleadása 5MW, tárolókapacitása 5 MWh.

→ Az akkumulátoros tárolórendszer előrelépési potenciálunk egyik legfontosabb példája, amely új rugalmassági szintet nyit meg, és lehetővé teszi számunkra, hogy garantáljuk az energetikai stabilitást. A megoldás  kimondottan az energetikai piacra lett kifejlesztve, ahol tényleg bizonyítania kell, mondta el Winfried Kretschmann, választott elnök.

→ Intelligens, hálózatba kapcsolt megoldásaink forrást biztosítanak a hatékony energiahálózat számára. Megkönnyítik az okos energiamenedzsmentet, mely megvédi a környezetet és pénzt takarít meg, magyarázta Dr. Stefan Hartung, a Robert Bosch GmbH energiáért és épülettechnológiáért felelős elnökségi tagja. – A lítium-ionos akkumulátorok azonnal tudnak energiát szolgáltatni, ami ideális választás a tartalék biztosításhoz. A tárolórendszer a Heilbronn erőmű teljesítményének csak egyötödét érinti, és másodpercek alatt képes precízen adott mennyiségű energiát felvenni vagy leadni. Egy év alatt négyszáz, kétszemélyes háztartás energiájának átlagos éves fogyasztásával egyenlő energiát mozgat.

→ Együtt akarunk dolgozni, hogy javítsuk a villamosenergia-ellátás megbízhatóságát, és a baden-württenbergi energetikai rendszer rugalmasságát, így megtehetjük a következő lépést az energetikai átalakulás ösvényén, mondta el Dr. Hans-Josef Zimmer, az EnBW igazgatótanácsának tagja.

Napjainkban elsősorban a nagy erőművek generálják a hálózat stabilitásához szükséges energiát. Ezekkel a nagy erőművekkel biztosítják a megbízható áramellátást.

→ Azon vagyunk, hogy alapjaiban megváltoztassunk energiarendszerünket, ahogy a fókusz elmozdul a centralizált megközelítésről, mondta el Zimmer. Elmagyarázta, hogy az átalakulás új megoldásokat követel. Az akkumulátorrendszerek használata elsődleges tartalékként tökéletes példa erre.

A megújuló energiák Németország energiamixében egyre nagyobb részt tesznek ki, ezért az energiaszolgáltatóknak is kihívásokkal kell szembenézniük. Ezen a projekten dolgozva az EnBW alkalmazta tapasztalatait az energiaszektorban, és alkalmazta azokat is, amikor átvette a vezetést az építési munkákban, és az elektromos hálózatokon. A Bosch adta a helyhez kötött tárolási megoldások know-how-ját, a techcég maga fejlesztette és telepítette az akkumulátortároló rendszert. A Heilbronn erőműben tavaly nyáron elkezdett építkezés befejeződött, így megkezdődhet az energiaraktározási rendszer működésének.

A Kraftwerksbatterie Heilbronn GmbH azt tervezi, a projekt során összegyűjtött tapasztalatokat felhasználva megoldást kínál más ügyfelek számára.

A vegyesvállalat az akkumulátorokat tároló rendszerek hagyományos rendszerekbe vagy ipari energetikai rendszerekbe integrálásával kapcsolatos szolgáltatásokat nyújt, beleértve az akkumulátorok energiapiacon történő fogalmazását is.

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.