Vállalatok

Slovnaft az új műtrágya előállító

NRGreport | 2018.06.12. 08:31

A MOL szlovák leányvállalata, a Slovnaft a Stercorat Hungary Kft. vállalattal együttműködésben új gyártósort létesített a pozsonyi olajfinomítóban folyékony műtrágya előállításához. A két partner közös beruházásának értéke eléri a 18 millió eurót. A műtrágya gyártását 2018 júniusában kezdik meg, az éves termelési kapacitás várhatóan 50 000 tonna lesz. Az új gyártósor hozzájárul a kén-dioxid (SO2) kibocsátás csökkentéséhez, ami környezetvédelmi szempontból kedvező hatású.

„A pozsonyi olajfinomító termékportfóliójának fejlesztése jól illeszkedik a nem motorüzemanyag típusú termékeink körének bővítésére irányuló, 2030-ig megvalósítandó stratégiánkba. Az új termék emellett az olajfinomítási értékláncunkat is javítja, mivel általa még közelebb kerülhetünk a végfelhasználóinkhoz” – nyilatkozta Gabriel Szabó, a SLOVNAFT, a.s. vezérigazgatója.

„Az ammónium-tioszulfát (ATS) előállításához szükséges technológiát az amerikai ThioSolv vállalat biztosította. A műtrágya előállítása a finomítóban az olajfinomítás során keletkező gázok feldolgozásával történik. A Slovnaft e gázok feldolgozását idáig a saját kénelőállító üzemében végezte. Az új technológia nem csupán az új termék előállítását teszi lehetővé, hanem a kibocsátást is jelentősen csökkenti” – mondta Marek Hajdu, a Stercorat Hungary Kft. szlovák fióktelepének vezetője.

A MOL-csoport 2030-as stratégiájának egyik sarokköve a vállalat petrolkémiai értékláncának kiterjesztése, és még több értékes gépjárműipari, csomagolási, építőipari és elektronikai termék előállítása. Ennek keretében a vállalat a következő évtized végéig 4,5 milliárd dollárt kíván befektetni különféle petrolkémiai és vegyipari növekedési projektekbe.

A MOL-csoportról

A MOL-csoport egy integrált, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal, amely 26 000 munkavállalót számláló dinamikus, nemzetközi szervezetével több mint 30 országában van jelen, és több mint 100 éves iparági múltra tekint vissza. A MOL kutatási és termelési tevékenysége mögött több mint 80 éves szénhidrogén-ipari tapasztalat áll. A vállalat jelenleg 13 országban végez kitermelési tevékenységet és 8 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL-csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, kiskereskedelmi hálózatához pedig közel 2000 töltőállomás tartozik Közép- és Délkelet-Európa 9 országában.

A Stercorat vállalatról

A STERCORAT a THIOSOLV technológiai licencbeadóval együttműködésben Európa-szerte korszerű műszaki megoldásokat alkalmaz a savas ammónium-hidroxid gázok ammónium-tioszulfáttá alakításához. A Stercorat ammónium-tioszulfát alapú műtrágyáját Stercosul® néven forgalmazza majd kereskedelmi partnerein keresztül. Ezt a műtrágyát egyéb nitrogénalapú műtrágyákkal együtt kell alkalmazni. A kén és az ammónium-nitrogén kombinációja a folyékony műtrágyában elősegíti a lehető legjobb terméshozam elérését a modern mezőgazdaságban. A műtrágya ellátja a növényeket a szükséges mennyiségű kénnel és ammónium-nitrogénnel, valamint különösen jótékony hatással van a gabonafélékre, az olajrepcére, a napraforgóra és a kukoricára. Nitrifikációt gátló hatásával pedig csökkenti a műtrágyázás során fellépő nitrogénvesztést.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.