NRGreport
Menü

Szerződésszegési ügyekben fut be a legtöbb panasz az energiahivatalhoz

Évente ezer fogyasztói panaszt vizsgált ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), jelenleg mintegy kétszáz beadvány kivizsgálásán dolgoznak. A hivatal tájékoztatása szerint fogyasztóvédelmi ügyeket vizsgáló szakemberei az elmúlt években feldolgozták a jogelőd intézménynél keletkezett mintegy hatezer panaszügyet kitevő hátralékot is. A felhasználói panaszok többsége a szolgáltatók által megállapított szerződésszegésekkel összefüggő eljárások felülvizsgálatára irányul, ezen belül túlsúlyban vannak azok, amelyek a szabálytalan vételezéssel kapcsolatos intézkedéseket sérelmezik. 

A fogyasztók a földgáz-, a villamosenergia-, valamint a víziközmű-szolgáltatás területén felmerülő vitás kérdésekben fordulhatnak a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal fogyasztóvédelemért felelős szakembereihez. A felhasználók ingyenes eljárásban kérhetik a keletkezett jogvita eldöntését a MEKH-nél.

A hatósági eljárás megindításának előfeltétele, hogy a fogyasztó először közvetlenül a szolgáltatónál kísérelje meg vitás ügye rendezését. Ha a szolgáltató tizenöt napon belül nem küld választ, vagy küld, de a fogyasztó azt nem fogadja el, akkor a MEKH-hez fordulhat panaszával.

A felhasználói panaszok többsége a szolgáltatók által megállapított szerződésszegésekkel összefüggő eljárások felülvizsgálatára irányul, ezen belül túlsúlyban vannak azok, amelyek a szabálytalan vételezéssel kapcsolatos intézkedéseket sérelmezik. Nőtt a szolgáltatók számlázási tevékenységét és az elszámolást vitató, illetve a műszaki jellegű panaszok aránya. Továbbra is jellemző a kereskedő- és a felhasználóváltás folyamatával kapcsolatos kifogás.

A MEKH a panaszok kivizsgálását követően intézkedik a felhasználót ért joghátrány kiküszöböléséről, amelynek keretében eltiltja a szolgáltatót az általa kilátásba helyezett jogszerűtlen intézkedés - tipikusan kötbérkövetelés - alkalmazásától, továbbá a szükséges esetekben elrendeli a jogszerű állapot helyreállítását, például a szolgáltatás visszakapcsolását, vagy a számlázás korrigálását.

Forrás: Portfolio