NRGreport
Menü

Az elmúlt öt évben 20%-kal csökkent az egységnyi GDP előállításához szükséges energiaigény

Hétfőn elindították a 28. kínai energiatakarékos hét nevű rendezvényt, amelynek témája: „energiatakarékosság, a fogyasztás csökkentése, a kék ég védelme." Az ünnepélyes megnyitón a kínai Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság, a környezetvédelmi minisztérium illetékes felelőse arról tájékoztatott, hogy az elmúlt öt évben 20%-kal csökkent minden tízezer jüan kínai GDP előállításához szükséges energiafogyasztás, megszűnt a szénkibocsátás gyors növekedése.

Ning Jizhe, a kínai Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság alelnöke arról tájékoztatott, hogy 2013 és 2017 között minden tízezer jüan GDP előállításához szükséges energiafogyasztás 20,9%-kal csökkent, ebben az időszakban összesen 1,03 milliárd tonna szenet takarítottak meg, az energiafogyasztás átlagos 2,2%-os éves növekedésével megvalósították a kínai GDP átlagos 7,1%-os éves növekedését. A jövőben Kína továbbra is emeli az energia felhasználásának hatékonyságát, kezeli a környezetszennyezést és megvédi a kék eget.

„Szigorúan kell korlátozni az energiafogyasztás összmennyiségét és intenzitását, optimalizálni kell az energetikai szerkezetet, intenzívebb munkát kell végezni a szén tiszta energiával történő helyettesítése érdekében, fejleszteni kell az energiatakarékos és környezetbarát iparágakat, végre kell hajtani a magas energiafogyasztású ipar frissítését és modernizálását, nagy erővel népszerűsíteni kell az energiatakarékos termékeket, technikát és szolgáltatásokat, emelni kell a fosszilis energia használatának hatékonyságát."

A környezetvédelmet illetően fontos kérdés, hogy miként lehet csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok, például a szén-dioxid kibocsátását? Az idei kínai energiatakarékos héten „Az alacsony szénkibocsátás országos napja" címmel rendezvényt tartanak, hogy felhívják az emberek figyelmét a klímaváltozásra, fokozzák az alacsony szénkibocsátást célzó munkákat. Zhuang Guotai, az ökológiai és környezeti minisztérium miniszterhelyettese arról tájékoztatott, hogy a klímaváltozás elleni küzdelem, az alacsony szénkibocsátású gazdasági fejlesztés a világ közös álláspontja és tendenciája. A kínai szénkibocsátás intenzitása csökkenési tendenciát mutat.

„2005-höz képest 46%-kal csökkent a kínai szénkibocsátás intenzitása, megszűnt a szénkibocsátás gyors növekedése. A klímaváltozás elleni küzdelem hozzájárul a jó minőségű gazdasági fejlődéshez, az ökológiai civilizáció építéséhez és a környezetszennyezés kezeléséhez."

Az energiatakarékos héten felvetettek több más kezdeményezést is, például népszerűsítik az útdíj elektronikus beszedését, egy fokkal feljebb csavarják hűtéskor a légkondicionálót, az energiafogyasztás monitorozása országos ellenőrzés alá kerül. Yang Bin pekingi polgármester-helyettes kijelentette, hogy az energiatakarékossághoz és a fogyasztás csökkentéséhez szükség van minden ember törekvésére.

„Reméljük, hogy mindenki figyel a saját cselekedeteire, kevesebbet autózunk, energiatakarékos háztartási készülékeket használunk, ésszerűen állítjuk be a légkondicionálót és népszerűsítjük a zöld és az alacsony szénkibocsátás koncepcióját."