NRGreport
Menü

Csak később kapnak atomot a finnek

Négy hónappal elhalasztják az új, harmadik generációs európai nyomottvizes reaktor (EPR) üzembe helyezését a finnországi Olkiluoto atomerőműben – jelentette be az erőművet üzemeltető finn vállalat (TVO) szerdán.

A reaktort építő Siemens-Areva német-francia konzorcium 2019 májusa helyett 2019 szeptemberében tudja üzembe helyezni az új reaktort, mert a tervezettnél hosszabb időt vesznek igénybe a tesztek.

Az Areva azt tervezi, hogy jövő év januárjában tölti fel üzemanyaggal a reaktort, majd májusban rákapcsolja az áramhálózatra, és szeptemberben helyezi üzembe.

Az Olkiluoto szigeten – Finnország délnyugati csücskében, a Balti-tengerhez tartozó Botteni-öböl partján – fekvő atomerőműben két forralóvizes reaktor működik, a 710 megawatt teljesítményű 1978 szeptembere, a 880 megawatt teljesítményű 1980 februárja óta.

Fotó: AFP/Antti Yrjonen/NurPhoto

Az 1600 megawatt kapacitású harmadik reaktorblokk építését 2005-ben kezdték meg, eredetileg 2010-re tervezték az üzembe helyezését. A kivitelezés költség- és időtúllépései miatt a felek – a TVO és a Siemens-Areva konzorcium – kölcsönösen egymást hibáztatják.

A párizsi nemzetközi döntőbíróság márciusban 450 millió euró kártérítést szabott ki az Arevára.

Finnországban két atomerőmű működik, két-két reaktorral. Tavaly a megtermelt elektromos energia 33,18 százaléka származott az atomerőművekből.

Forrás: vg.hu, MTI