NRGreport
Menü

Nem gondolnád melyik a világ legbiztonságosabb energiaforrása

Az energiával kapcsolatos beszélgetések során, nehéz az ajtón kívül hagyni érzelmeinket – számol be a Visual Capitalist.

Vitatható, hogy az energia az emberi fejlődés egyetlen, legfontosabb mozgatórugója - többmilliárd dolláros iparág, amely a mindennapi életünket, technológiai fejlődésünket, sőt az egész világgazdaság fejlődését táplálja. Ugyanakkor az energiával kapcsolatos döntéseink jelentős következményekkel járhatnak. Hogyan határoztuk el, hogy energiát termelünk, tudva, hogy természeti értékeinket megtizedeli, politikai ellentéteket erősít és nem kívánatos mellékhatásként rengeteg ember haláláért felelős.

Az energia körüli döntéseink következményei olyan erősek, hogy kemény és sarkított véleményeket alakít ki a tárgyról.

Forrás: IMIC

AZ EMPIRIKUS PERSPEKTÍVA

A legbiztonságosabb energiaforrásokat bemutató ábra a Cambridge House-ból érkezett, amely a május 15-16-ai International Mining Investment Conference 2018 rendezvénynek (2018-as Nemzetközi Bányászati Beruházási Konferenciának) volt helyszíne, és „tapasztalat alapú” megközelítést alkalmazott az energiaforrások összehasonlítása során.

Az adatok alapján ez az összehasonlítás olyan perspektívát nyújt, amely sok szemlélő számára meglepő lehet. Annak ellenére, hogy elismeri a veszélyeket, valójában a nukleáris rendszer a legbiztonságosabb energiaforrás.

Forrás: IMIC

A valóság az, hogy egyrészt biztonsági szempontból a nukleáris energia sokkal jobban hasonlít a megújuló energiaforrásokra - mint a nap-, vagy a szélenergia, másrészt a szén, naponta csaknem 4400 embert öl meg csak Kínát tekintve.Ez így van - még akkor is, ha beleértjük a látszólag katasztrofális incidenseket is, mint Csernobil és Fukushima, a számok azt mondják, hogy a nukleáris úton megtermelt energia mennyisége annyira hatalmas, hogy hosszú távon meghaladja ezeket az eseteket.

A NUKLEÁRIS OPCIÓ

Érdekes módon, több tanulmány is erre a következtetésre jutott, ideértve Max Roser közgazdász által végzett elemzést is, az Our World in Data projektet.

Annak ellenére, hogy a nukleáris következtetés eléggé rövid és száraz, nehéz elfogadni. Végül is a nukleáris energia viszonylagos biztonsága végső soron rendkívül ellentétes az emberi agyunknak, mivel nagyobb súlyt helyez a múltbéli eseményekre (pl. Csernobilra), és nem enged következtetni azokra az egyező halálesetekre, amelyek megtörténnek más energiaforrásoknál.

Napjainkban a nukleáris energia, a világ villamosenergia-termelésének 11% -át adja, körülbelül 450 reaktorból, amelyek évente mintegy 2500 TWH villamos energiát termelnek.

És bár vannak olyan kérdések, amelyek továbbra is fennmaradnak – különös tekintettel a nukleáris hulladék tárolására - a fenti adatok azt magyarázzák meg, hogy a tudósok többsége miért minősíti a nukleáris ágazatot fenntartható és biztonságos energiaforrásként, az egyéb megújuló energiaforrások mellett.