NRGreport
Menü

Biztonságos és megfizethető a magyar fogyasztók energiaellátása

Az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága június 26-án elfogadta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2016. és 2017. évi tevékenységéről szóló beszámolóját.

Dorkota Lajos, a MEKH elnöke június 26-án az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága előtt számolt be a Hivatal 2016. és 2017. évben végzett munkájáról. A Hivatal elnöke kiemelte, Magyarország energiaellátása az elmúlt két évben is zökkenőmentes volt, a magyar fogyasztók az európai uniós árakhoz képest továbbra is alacsony rezsiárakkal számolhattak.

A MEKH a 2016-2017-es időszakban 34 rendeletet adott ki és közel 8000 határozatot hozott az energiapiac és a közműszektor hatékony működése érdekében. A Hivatal ebben az időszakban is kiemelt figyelmet fordított a fogyasztóvédelemmel, az energiastatisztikával, az energiahatékonysággal, valamint a megújuló energiával kapcsolatos kötelezettségeire.

Fogyasztóvédelmi tevékenysége körében a Hivatal ellenőrizte az egyetemes szolgáltatók számlázási gyakorlatát, a szolgáltatásminőségi határozatokban foglalt adatszolgáltatási kötelezettség teljesítését, a Garantált Szolgáltatások be nem tartása miatti kötbérfizetéseket, valamint a behajtási költségátalány alkalmazásának módját. Utóbbi jogszerűtlen alkalmazása miatt az ELMŰ Nyrt.-vel szemben 50 millió, a TIGÁZ Zrt.-vel szemben 100 millió Ft bírság kiszabásáról döntött a hatóság. A MEKH kibővítette ügyfél-tájékoztatási tevékenységét, melynek során négy fogyasztóvédelmi kiadvány országos bemutatását és terjesztését szervezte meg. A MEKH kiadványai elérhetők a szolgáltatók ügyféltereiben, a megyei kormányhivatalokban, illetve letölthetők a Hivatal honlapjáról.

2016. december 31-ét követően a jogszabályi változások miatt új kötelező átvételi támogatási jogosultság már nem volt megállapítható, ezért 2016 végén rekordmennyiségben érkeztek be a Hivatalhoz a kötelező átvételi rendszerhez (KÁT) való csatlakozási kérelmek. A mintegy 2500 kérelmet a Hivatal munkacsoportja 2017 júniusáig feldolgozta. A kérelmek nagy része 0,5 MW alatti napelemes erőmű támogatására irányult, de jelentős a 0,5 MW feletti napelemes erőművek szerepe is. Az elkövetkező 1-3 évben jelentősen növekedhet a naperőművek száma Magyarországon, ezáltal a megújuló erőforrásból származó villamosenergia-termelés.

Dorkota Lajos hangsúlyozta, hogy a Hivatal az elmúlt két évben is kiegyensúlyozottan, felelősen gazdálkodott, a költségvetésbe a meghatározottakon felül fizetett be. A Hivatal munkatársai a jövőben is azért dolgoznak, hogy az ellátás folyamatos, a közműszolgáltatások megfizethetőek legyenek, és a szolgáltatások megfelelő minőségben álljanak a hazai fogyasztók rendelkezésére.

Forrás: MEKH