Fenntarthatóság

Illegális kínai gyárak miatt csúszhat az ózonréteg regenerálódása

NRGreport | 2018.06.27. 14:22

Amerikai kutatóknak májusban jelent meg egy tanulmánya arról, hogy egy évekkel ezelőtt betiltott szennyezőanyag mennyisége ismét növekedésnek indult, és ez veszélyt jelent az ózonrétegre.

A tudósok azt valószínűsítették, hogy a szennyezés Kelet-Ázsiából származik, és ekkor még csak feltételezték, hogy illegálisan működő gyárak lehetnek felelősek érte.

A szennyezést okozó CFC-11 nevű ipari gázt (freont) műanyag szigetelő habok készítésénél használják, például hűtők gyártásánál. Az eddig legsikeresebbnek tartott klímavédelmi megállapodásban, az 1989-ben hatályba lépett Montreáli Jegyzőkönyvben tiltották be a gáz használatát, 2010-es céldátummal. 

A kutatók szerint a CFC-11 újra növekedésnek indult mennyisége akadályozza, hogy az ózonréteg visszanyerje eredeti szintjét. Ezt korábban a század közepére várták, a mostani felfedezés viszont egy évtizeddel is eltolhatja a regenerációt. Az ózonrétegnek amiatt van óriási jelentősége, mert megvédi az embereket és a növényeket a nap ultraibolya sugárzásától.

A tanulmány publikálása után egy hónappal a New York Times írt arról, hogy helyszíni interjúk és hivatalos dokumentumok alapján sikerült feltárnia a titokzatos szennyezés rejtélyét. A gyanús jelek egy kínai iparvárosba vezettek, a kínai Santung tartományban, Pekingtől nem messze. Xingfuban a lap több helyi gyárossal is beszélt, és többen is megerősítették, hogy a kicsi, kezdetleges eszközökkel felszerelt gyáraikban továbbra is használják a betiltott anyagot.

Santung tartományban több nyilvánosan elérhető adat is alátámasztja az illegális anyagok használatát. Csak Xingfuban mintegy 1700 olyan gyár működik, ahol szigetelő habot gyártanak. Közülük több gyárat is bezártak az elmúlt években, azonban a kínai hatóságok sem vették sokáig komolyan a környezetvédelmi előírásokat. Kínában korábban a gazdasági fejlődés felülírta a környezeti szempontokat, az elmúlt pár évben azonban a pártvezetés elkezdett nagyobb figyelmet fordítani a környezetvédelemre.

A vidéki, kis gyárak azonban vagy nem elég tájékozottak a tiltott anyagok használatával kapcsolatban, vagy tudatosan hágják át a szabályokat. Az illegális gyártók általában elhagyatott helyeket keresnek, nincsenek cégként bejegyezve, rendszeresen változtatják a székhelyüket, és a helyi kádereket is lefizetik.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.