Hír

Óriási mázlija van a lengyeleknek

NRGreport | 2018.07.02. 14:11

Kiderült, hogy egy kimerülőben lévő gázmezőn még egy csomó energiahordozó lapul a mélyben. Ez is segíti a lengyeleket abban, hogy megszabaduljanak az orosz gázfüggőségtől.

A lengyelországi Przemysl alatt lévő gázmezőn az előzetes becsléseknél 20 milliárd köbméterrel több nyersanyag található – mondta a Lengyel Olaj- és Gázbányászati Vállalat (PGNiG) elnöke, Piotr Wozniak a gazeta.pl cikke szerint. Először összesen 72 milliárd köbméter kitermelhető gázt saccoltak, aminek a nagyját már felszínre hozták.

A hetvenes években, amely a przemysli és környéki gázmezők kitermelésének csúcsa volt, az ország szükségletének háromnegyedét itt hozták a felszínre. A következő évtizedekben a termelés egyre kisebb lett, jelenleg nagyjából 480 millió köbmétert termelnek ki évente – ez a teljes lengyel kitermelés 13 százaléka. Eddig a mezőből már 65 milliárd köbméter energiahordozót nyertek ki – tudatta a PGNiG közleménye.

Geológiai vizsgálatokat végeztünk háromdimenziós, szeizmikus képalkotás módszerével – fejtegette a cégvezető. Az így összegyűjtött adatoktól derült ki, hogy van még gáz a mezőben.

A cég 2022-ig 40 százalékkal akarja növelni gáz- és olajkitermelését Lengyelországon belül és kívül. A varsói vezetés a hazai kitermelés mellett norvég és amerikai import segítségével akarja visszaszorítani oroszországi gázbehozatalát.

  NRGreport
Címkék
#ellátás   #földgáz   #gáz   #import   #Lengyelország  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.