NRGreport
Menü

MEKH villamosenergia piaci körkép - 2018 MÁJUS

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a jövőben havonta közli a hazai villmosenergia piac aktuális eseményeinek rövid összefoglalását. A riport szemléletes ábrákon keresztül mutatja be a villamosenergia-piacot adott időszakban jellemző legfontosabb folyamatokat.

A Hivatal piacmonitoring tevékenységének célja, hogy azonosítsa a piacműködés hatékonyságában tapasztalható hiányosságokat, és javaslatot tegyen a hatékonyabb működést elősegítő piaci környezet kialakítására. A havonta megjelenő piacmonitoring riport segítségével az energiapiaci folyamatok iránt érdeklődő közönség áttekintő képet kaphat a dokumentum megjelenését megelőző hónap legfontosabb villamosenergia-piaci eseményeiről.

A villamosenergia piac legfontosabb eseményei 2018 májusában:

→ A másnapi szállítású villamos energia (DAM) hazai ára május első felében átlagos volt, a hónap második felében azonban jelentősen megemelkedett.

→ A magyar piacon kereskedett 2019. évi éves zsinór árak is emelkedtek, továbbá 8 €/MWh fölé emelkedett a német árakhoz viszonyított árkülönbözet. Az árnövekedés a fosszilis energiahordozók, a szén-dioxid kvóta ár-valamint a dollár-euró árfolyamának növekedésével magyarázható.

→ A DAM árak hónap végi emelkedéséhez hozzájárult, hogy a hazai kereslet megemelkedett. A rendelkezésre álló termelőkapacitások nagyságát több erőmű egyidejű tervezett karbantartása csökkentette. Bár a balkáni vízerőművek termelése továbbra is lehetővé tette a déli országokból történő importot, az alacsony román széltermelés, az osztrák és a szlovák határkeresztező kapacitások átmeneti csökkenése korlátozta az olcsó importforrások bevonását. 

→ Május 20-21-én a HUPX másnapi zsinórárak alakulása meglepetést okozott a piaci szereplőknek, mert 10-20 €/MWh-val meghaladták az osztrák import és az OTC kereskedésre jellemző árakat.

→ A gáztüzelésű erőművek nagykereskedelmi piacra történő termelésének alacsony jövedelmezőségi szintje miatt csak a technikai minimumot érte el ezen típusú erőművek termelése. 

→ A piaci alapú flexibilis termelés alacsony szintje mellett a szekunder szabályozási piacon szűkösség volt jellemző. A kínálati szűkösség és a negatív jövedelmezőség mellett különösen nagymértékű volt a le irányú szekunder szabályozás rendelkezésre állási díjának emelkedése.

Forrás: MEKH