NRGreport
Menü

Megjelent a MEKH szénhidrogén-könyve

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legújabb kiadványa több mint háromszáz oldalon mutatja be a hazai szénhidrogén-termelés történetét, a kutatási területeket, illetve a termelési módszereket, ezzel adva átfogó képet a magyarországi szénhidrogénvagyonról.

A kötet nemcsak a szakemberek, hanem a témában kutató hallgatók számára is ígér újdonságokat.

Részlet a kiadvány borítójáról

Forrás: MEKH

Annak ellenére, hogy a magyar szénhidrogén-kutatás és -termelés több mint százéves múltra tekint vissza, még mindig lehet újabb mezőket felfedezni a fejlett kutatási módszereknek és technológiáknak köszönhetően, ezáltal jelentős gazdasági eredményt biztosítva mind a kutató-termelő cégeknek, mind a nemzetgazdaságnak.

A Szénhidrogének Magyarországon – Eredmények, lehetőségek című könyv a maga nemében átfogó, hiánypótló mű, amelyben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal felkérésére a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat elkötelezett szakemberei sok évtizedes szakmai tapasztalatukat osztják meg az olvasóval. A Hivatal vállalta a mű gondozását, kiadását, azzal a meggyőződéssel, hogy ezzel is segíti nemzeti energiastratégiánkat” – mondta Nyikos Attila, a MEKH nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese a könyv szakmai bemutatóján.

Zelei Gábor, a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat elnöke kiemelte: „Korábban már megjelent jó néhány kiadvány a magyarországi kőolaj- és földgázkutatásról, azonban ilyen részletességgel, átfogóan, az egész országra vonatkozóan még sosem. A kötet nagy segítséget nyújt majd a tapasztalt és az új kollégáknak egyaránt az új igények és feladatok megoldásában".

Szabó György olajmérnök, a MOL Nyrt. korábbi vezérigazgatója hozzátette: „A Hivatal, a Szolgálat és a külsős szakértők csapata kiváló munkát végzett, ez a könyv minden szempontból tekintélyes! Külön örömteli számomra, hogy – a Magyarország geotermikus felmérése című könyv mintájára – ez a kötet is megjelenik majd angol nyelven".

Fentieken túl a kiadvány átfogó képet ad a hazai szénhidrogénvagyonról, bemutatja a koncessziós pályáztatási rendszert, a szénhidrogénkutak lokális gazdasági és közösségi hasznosítási lehetőségeit, a nem hagyományos szénhidrogén-előfordulásokat, illetve a kutatás-termelés szakmai hátterét, intézményeit, az oktatási helyzetet és a munkaerőpiaci lehetőségeket is részletezi.

Ahogy a kiadvány előszava fogalmaz: ez a könyv a közösségeknek, intézményeknek, vállalkozóknak, gazdáknak és minden olyan magyarnak íródott, aki úgy gondolja, hogy Magyarország energiaellátásának számottevő részét hazai forrásból is meg lehetne oldani. A szénhidrogének magyarországi előfordulása, kombinálva a kor új és egyre hatékonyabbá váló műszaki módszereivel, ma már lehetőséget teremt, hogy a lakóhelyünkön egy globális értéklánc első láncszemét, az energiaforrást kialakítsuk, amelyhez aztán hozzáfűzhetjük azt a saját ötleten, innováción alapuló láncszemet, ami majd piaci termékhez vezet.

Forrás: MEKH