Fenntarthatóság

Maguk mögött hagyják a régiót az észtek

NRGreport | 2018.07.09. 08:22

Észtországban nő azoknak a háztartásoknak a száma, amelyek kizárólag megújuló forrásokból vásárolják meg az elektromos energiát. Fél év alatt megháromszorozódott a számuk.

Az észt Eesti Energia konszern adatai szerint a júniusi állapotok alapján 12 636 háztartás vásárolt olyan áramot, amelyet 100 százalékban megújuló forrásból állítottak elő. Ez háromszor több mint 2018 januárjában – adta hírül a lengyel Rzeczpospolita.

A vásárlókat támogatják az energiavásárlási szerződések. Az Eesti Energia lehetőséget ad ügyfeleinek arra, hogy csak megújuló forrásból termelt áramot vásároljanak. Minden vevő bevetetheti a szerződésébe ezt az igényét. A vásárlók azzal, hogy zöld energiát vesznek, piacot nyújtanak az alternatív energiának, ami segíti az új rendszerek terjedését.

Az elmúlt évben hétezer új szerződést, idén hat hónap alatt kétezer új megállapodást kötött a szolgáltató. Fontos szempont, hogy ilyen szerződéseket a vállalatok is köthetnek. Eddig hatszáz kisebb-nagyobb céggel egyeztek meg a megújuló források kizárólagos igénybevételéről. A cégeket azzal ösztönzik a váltásra, hogy marketingeszközként használhatják azt a körülményt, hogy tisztán tiszta energiát használnak tevékenységükhöz.

Észtországban a zöld energiát a szélfarmok, napenergia-telepek és a vízi erőművek termelik. Az Eesti Eneria célja, hogy 2022-ig megújuló energiaforrásokból állítsa elő áramtermelés 40 százalékát.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.