Fenntarthatóság

Küszöbön a török áramtermelő autópályák

NRGreport | 2018.07.11. 06:13

A török Deveci Tech azt ígéri, hogy elhozza számunkra a jövő intelligens és megújuló városait. Sokakhoz hasonlóan az autópályákban látják az egyik lehetőséget, ezek dinamikáját felhasználva megújuló energiaforrásokká szeretnék alakítani őket.

Isztambulban már kihelyezték ENLIL Wind Turbine nevű szerkezeteiket teszt jelleggel, amelyek az elhaladó járművek (és a nap) segítségével áramot termelnek. Egyetlen darab mini szélturbina 1 kilowatt áramot termel óránként. (A poszt végén található videóban láthatjátok működés közben is.)

Az ENLIL által végzett méréseket a város szén-dioxid-lábnyom térképén használják, a szerkezet továbbá hozzájárul a város biztonságához azáltal, hogy információt szolgáltat az isztambuli földrengés-ellenőrző állomás számára az esetleges földrengéssekkel kapcsolatban.

Ha érdekel, hogy mire elég 1 kilowatt áram, akkor ide kattintva olvashattok több példát is. Hogy stílusosak legyünk, itt és most legyen elég annyi, hogy körülbelül 40 csészényi kávét lehet lefőzni ennyi energiával.

enlil02.jpg

Forrás: Enlil

 

Forrás: Enlil

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.