NRGreport
Menü

A Ruppuri Atomerőmű építési területén beöntötték az első betont

Vállalatok | Hárfás Zsolt, atombiztos.blogstar.hu | 2018-07-17 14:39

A Ruppuri Atomerőmű építési területén beöntötték az első betont a második blokk reaktorépületének alaplemezébe - írja Hárfás Zsolt, az atombiztos blog szerzője.

2018. július 14-én a bangladesi Pabna tartományban épülő Ruppuri Atomerőműben ünnepi ceremónia keretében öntötték be az első adag betont a második blokk alaplemezébe. Az ünnepségen részt vett Sheikh Hasina, a Bangladesi Népköztársaság miniszterelnöke, Jurij Boriszov, az orosz védelmi iparért felelős miniszterelnök-helyettes és Alekszandr Loksin, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern operatív irányításáért felelős első vezérigazgató-helyettese.

„Nyolc hónappal ezelőtt a Ruppuri Atomerőmű első blokkjának első betonját ünnepeltük. Ma újra találkoztunk, hogy elkezdhessük az atomerőmű második blokkjának építését. Ez azt jelenti, hogy a munkálatok a terv szerint haladnak. Az az ígéretünk, amely szerint mindent megteszünk azért, hogy a bangladesi atomerőmű időben megépüljön, sikeresen valóra válik az orosz és a bengáli fél együttműködésének köszönhetően” – jegyezte meg Alekszandr Loksin.

Loksin szavai szerint Dél-Ázsiában orosz technológiával összesen nyolc blokk épül, beleértve a Ruppuri Atomerőmű második blokkját is.

A területen zajló tervezési és építési munkákat az Atomsztrojekszport, a Roszatom mérnöki vállalata végzi. A Ruppuri Atomerőmű reaktorszigetének teljes berendezését, valamint a segédberendezéseket az Atomenergomas, a Roszatom gépgyártó holdingja szállítja. Az Atomenergomas vállalatai készítik el a reaktortartályokat, azok belső berendezéseit, valamint a gőzfejlesztőket, a hőcserélőket és a különböző szivattyúkat.

A dél-ázsiai régiót már jól ismeri a Roszatom. A Bangladessel határos Indiában orosz technológiával üzemel a Kudankulami Atomerőmű első és második blokkja, épül a harmadik és a negyedik blokk, zajlanak az ötödik, illetve hatodik blokk előkészítési munkái, emellett folyamatban van egy második helyszínen megépülő atomerőmű tervezése is.

Az orosz fél egyedülálló és hosszú távú tapasztalattal rendelkezik az atomerőművek építését tekintve, amelyek a legösszetettebb, magas technológiai színvonalat igénylő mérnöki létesítmények. A Roszatom mindezt meg tudja valósítani a déli forró és párás éghajlati viszonyok közepette is. A Ruppuri Atomerőmű összetett klimatikus viszonyokkal bíró régióban épül, ugyanis májustól októberig tart a monszun, amely áradásokat okoz a Gangesz mentén.

A Ruppuri Atomerőmű története

A Ruppuri Atomerőmű létesítését a 2011. november 2-án megkötött, orosz-bangladesi kormányközi megállapodás alapján végzik. A Ruppuri Atomerőmű két, VVER-1200-as, 2400 MW összteljesítményű blokkja orosz tervek szerint épül 160 km-re Dakkától, Banglades fővárosától a 2015. december 25-én aláírt szerződés szerint. A Ruppuri Atomerőmű fővállalkozója az Atomsztrojekszport, a Roszatom mérnöki vállalatcsoportja.

Az első bangladesi atomerőmű VVER-1200-as blokkjainak prototípusául az oroszországi Novovoronyezsi Atomerőmű 2-es kiépítés blokkjai szolgálnak. A 3+ generációs blokktípus teljes mértékben megfelel az összes nemzetközi biztonsági követelménynek. 2017-ben az orosz blokkot a befolyásos nemzetközi energetikai kiadvány, a POWER (USA) a világ legjobb három blokkja közé sorolta.

Teljes cikk az első bekezdésben található linkre kattintva olvasható.

Hárfás Zsolt, atombiztos.blogstar.hu | Forrás: Atombiztos