Vállalatok

Paks 2: nem hagynák 2020-ra csúszni az építkezés kezdetét

NRGreport | 2018.07.17. 15:18

A Roszatom tervei szerint 2019 október vége előtt kezdődhet a Paksi Atomerőmű új blokkjainak építkezése – számolt be a Reuters az Itar-Tass információjára hivatkozva.

Sőt, az értesülés alapján az orosz társaság egészen pontosan 2019. október 27-e előtt indítaná a főépületek kivitelezési munkálatait. A konkrét dátum Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő vasárnapi moszkvai megbeszélésén hangozhatott el az orosz hírügynökség szerint. 

A most elhangzott konkrét dátum pontosítja és némileg előbb határozza meg az építkezés kezdetét, mint a korábbiak.

Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter májusban azt mondta, a Paks 2 beruházás főépületének érdemi munkái 2019 végén, 2020 elején kezdődhetnek.

A vasárnapi Orbán-Putyin találkozón a Paks 2 beruházás kapcsán a felek megállapították, hogy "minden a korábban kialakított mederben halad" az MTI Miniszterelnöki Sajtóirodára hivatkozó tájékoztatása szerint.

Az építkezés elkezdésének feltétele, hogy mintegy 80 kiszolgáló épület is létrejöjjön; az ezek építéséhez szükséges munkaterület átadása 2018 februárjában történt meg. A kiszolgáló épületek építésének munkálatai azonban az eredeti tervekhez képest közel kétéves csúszással indultak, a kormányzati álláspont szerint "az EU-s eljárások elhúzódása miatt". Az Európai Bizottság több hónapos vizsgálatot követően 2017 márciusának elején hagyta jóvá a beruházást, miután következtetése szerint a Magyarország által a Paks 2 megépítéséhez nyújtott pénzügyi támogatás ugyan állami támogatást tartalmaz, az azonban megítélése szerint nem okoz indokolatlan torzulást a magyar energiapiacon.

Ausztria sem akadályozhatja meg?

Az Európai Unió Bírósága múlt hét csütörtökön hagyta helyben az Európai Bizottság azon határozatát, amelyben az jóváhagyta az Egyesült Királyság által a Hinkley Point C atomerőmű javára nyújtani tervezett támogatásokat, egyben elutasítva Ausztria keresetét. Ausztria a Paks 2 projektnek zöldutat adó bizottsági döntést is megtámadta, azonban a brit ügyben hozott döntésből arra lehet következtetni, hogy a paksi ügyben meghozandó uniós bírósági döntés nagy valószínűséggel pozitív lesz – mondta Aszódi Attila, a Miniszterelnökség államtitkára a közszolgálati televízióban.

  NRGreport
Címkék
#Moszkva   #Paks 2   #Paksi Atomerőmű  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.