Vállalatok

Kizárólagos tulajdonosa lesz a régió egyik legnagyobb izocukorgyárának az Opus

NRGreport | 2018.07.19. 15:11

Kizárólagos tulajdonosa lesz a Közép-Kelet Európa egyik legnagyobb izocukor előállítójának, a Kall Ingredientsnek az Opus. 

Idén év elején az Opus egy 24 százalékos üzletrész megszerzésével 30 százalékra növelte részesedését a Kall Ingredients Kft.-ben, majd egy 45 százalékos üzletrész apportjával 75 százalékra nőtt a tulajdonrésze, így többségi irányítást szerzett a régió egyik legnagyobb izocukor-előállítójában. Ma az Opus bejelentette, hogy újabb 25 százalékos üzletrész apportjával, a társaságnál jelenleg zajló tőkeemelésekkel együtt, kizárólagos tulajdonosa lesz Közép-Kelet Európa egyik legnagyobb izocukor előállítójának, a Kall Ingredients Kft.-nek. A gabonafeldolgozó kisebbségi tulajdonosa, Kárpáti László, a tiszapüspöki gabona-feldolgozó és izocukor előállító üzem alapítója azt követően döntött úgy, hogy eladja érdekeltségét, miután az Opus a múlt hónapban többségi irányítást biztosító megállapodást kötött a TRIGO Kft.-vel és további, összesen 9 milliárdos fejlesztést jelentett be a Tiszapüspöki üzemben.

Az Opus további 25 százalékos részesedést szerez a Kall Ingredients Kft.-ben, mely ügylettel a tőzsdei vállalat kizárólagos tulajdonába kerül Közép-Kelet Európa egyik legnagyobb, folyékony cukrokat, valamint egyéb élelmiszer-, gyógyszeripari-, és állati takarmány alapanyagokat előállító üzeme. A tranzakció két lépésben valósul meg: a Konzum PE Magántőkealap a TRIGO Kft.-től megvásárolja a társaság Kall Ingredients Kft.-ben lévő, 25 százalékos üzletrészét, így összesen 70 százalékos tulajdonossá válik, amely 70 százalékos üzletrészét nem vagyoni hozzájárulás formájában az Opus rendelkezésére bocsát, a társaság által 2018. február 15. napján közzétett tőkeemelés sorozatban meghatározott feltételekkel. A mai bejelentés által érintett üzletrész apportja a finanszírozásban közreműködő pénzintézetek jóváhagyásától függően 2018. július végéig zárulhat.

A Kall Ingredients Kft. felvásárlása nem befolyásolja az Opus múlt hónapban bejelentett fejlesztési terveit, mely szerint a társaság üzletrészeit érintő tőkeemelések lezárását követően 4 milliárdos beruházással a termelékenységet, illetve az üzem energiahatékonyságát növelő beruházásokat tervez, középtávon pedig a tiszapüspöki üzem K+F tevékenységére, illetve termékkínálatának bővítésére további 5 milliárd forintot fordítana.

A hír megjelenését követően egyelőre nem reagált érdemben az Opus árfolyama, 1,3 százalék pluszban 622 forinton áll. 

Kizárólagos tulajdonosa lesz a régió egyik legnagyobb izocukorgyárának az Opus

Forrás: Portfolio

 

  NRGreport
Címkék
#izocukor   #KALL Ingredients   #Opus   #tőzsde  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.