Vállalatok

A vegyiparban terjeszkedik a világ legnagyobb olajcége

NRGreport | 2018.07.20. 08:12

A Saudi Aramco részesedést szerezne a szintén szaúdi állami SABIC (Saudi Basic Industries Corp) petrolkémiai óriásban – közölte az olajtársaság. A lépés érdemben növelheti az Aramco piaci értékét a tervezett tőzsdére lépést megelőzően. 

Az olajvállalat közlése szerint a tárgyalások egyelőre nagyon korai stádiumban tartanak. Ezek szerint a körülbelül 20 milliárd dollár értékűre tervezett részesedésszerzésre tőzsdén kívüli tranzakció keretében kerülne sor, a királyság szuverén vagyonalapjának (PIF) részvételével. Az állami vagyonalap szintén elismerte a korai fázisban zajló egyeztetések tényét.

A rijádi tőzsdén jegyzett SABIC 102,7 milliárd dolláros piaci kapitalizációjával a világ negyedik legnagyobb vegyipari társasága, 70 százalékos tulajdonosa a PIF. A potenciális akvizíció kapcsán az Aramco már júniusban felkért bankokat a tanácsadói feladatok ellátására a Reuters információi szerint.

Az Aramco downstream, vagyis feldolgozás-kereskedelmi üzletágának fejlesztése logikus lépés a társaság szaúdi kormány által tervezett tőzsdei részvénykibocsátása előtt, amelynek keretében a világ legnagyobb olajtermelő társaságának 5 százalékát vinnék tőzsdére. A lépés részét képezné a szaúdi koronaherceg nagyszabású tervének, amellyel Mohammed bin Szalman diverzifikálná a jelenleg erősen olajcentrikus szaúdi gazdaságot. A petrolkémiai ágazat fejlesztésével a társaság mérsékelni igyekszik a finomítói feldolgozástól, így az üzemanyagpiactól való függőségét is.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.