Innováció

Minirobot-olimpiát rendezne a DARPA

NRGreport | 2018.07.24. 13:47

A DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency, az amerikai védelmi minisztérium kutatás-fejlesztési ügynöksége) tervezőmérnököket keres, akik katasztrófák esetén bevethető miniatűr, rovarméretű robotokat tudnak tervezni. Az elkészült robotokat az ügynökség egy robotolimpián versenyeztetné, ahol felmérnék az erejüket, sebességüket és tartósságukat.

A SHRIMP (Short-Range Independent Microrobotic Platforms) névre keresztelt projekt célja, hogy olyan környezetben teszteljék az elkészült robotokat, ahol az emberek vagy a nagyobb robotok nem boldogulnak.

Ronald Polcawich, a DARPA projektmenedzsere elmondta, hogy a védelmi minisztériumot mindenféle méretű és formájú robotok érdeklik. Az apró robotok tervezése viszont számos egyedi nehézséggel jár, különösen a tömeg- és méretbeli korlátok miatt, ami más robotok tervezésénél ritkán merül föl problémaként.

Apróbot

Forrás: DARPA

A SHRIMP-programban részt vevő kutatóknak új módszereket kell kidolgozniuk az energiaellátásra, az anyaghasználatra és a teljesítményre vonatkozóan. A végső modelleknél tesztelni fogják, hogy milyen messzire vagy magasra tud ugrani a robot, mekkora tömeget tud megemelni, és milyen messzire tud elhajítani egy-egy tárgyat. Egy másik tesztben a robotok sziklamászó és navigációs képességeit is felmérik, illetve különféle biatlonversenyeken teszik próbára őket.

Polacwich szerint szerint a parányi robotok kiváló lehetőséget nyújtanak arra, hogy a gyakorlatban teszteljenek energiahatékony, sokrétű mikroelektronikát. Arra számítanak, hogy új energiaellátási és más műszaki megoldásokat ismerhetnek meg, amik több területen is hasznosíthatók lehetnek a későbbiekben.

  NRGreport
Címkék
#DARPA   #robot   #robotizáció  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.