NRGreport
Menü

Júniusi villamosenergia piaci körkép

Megjelent a MEKH júniusi összefoglalója a hazai villamosenergia piac aktuális eseményeiről. A riportból kiderül, hogy júniusban a jellemzőnél magasabb volt a másnapi szállítású villamos energia hazai ára. A magyar piacon kereskedett 2019. évi éves zsinórtermék ára a májusban kialakult 51 €/MWh szinten stabilizálódott.

A villamosenergia piac legfontosabb eseményei 2018 júniusában:

→ A júniusra jellemzőnél magasabb volt a másnapi szállítású villamos energia (DAM) hazai ára. Az árak emelkedéséhez a fosszilis energiahordozók és a szén-dioxid kvóta magas ára mellett a hazai kínálati szűkösség is hozzájárult.

→ A magyar piacon kereskedett 2019. évi éves zsinórtermék ára a májusban kialakult 51 €/MWh szinten stabilizálódott, ami 30%-kal meghaladja a tavalyi év azonos időszakában mért értéket. A német árakhoz viszonyított árkülönbözet némileg szűkült. Az árak emelkedésével párhuzamosan jelentősen visszaesett a HUDEX-en kötött határidős ügyletek volumene.

→ A magasnak tekinthető kereslet mellett az import hazai fogyasztáshoz viszonyított aránya 42,2 %-ra emelkedett. Miközben a balkáni vízerőművek termelése továbbra is lehetővé tette a déli országokból történő nettó importot, emelkedett az osztrák és a szlovák határkeresztező kapacitások kihasználtsága. Így az osztrák piachoz képest 9 €/MWh, a szlovákhoz viszonyítva 3 €/MWh átlagos felár alakult ki a másnapi piacon.

→ A hazai termelés számottevően elmaradt a tavaly júniusi értéktől. A Paksi Atomerőmű egyik blokkjának karbantartása mellett az alacsony termeléshez az is hozzájárult, hogy az emelkedő költségek miatt – a magas árak ellenére - kedvezőtlen volt a gáztüzelésű erőművek termelésének jövedelmezősége, így csak a technikai minimumot érte el az ilyen típusú erőművek termelése.

→ A karbantartások végével a szekunder szabályozási piaci szűkösség enyhült, a rendelkezésre állási díjak mérséklődtek. A tercier szabályozási piacon az árak továbbra is meghaladják a tavalyi szinteket, ami a piac növekvő koncentrációjával állhat összefüggésben.

A MEKH piacmonitoring tevékenységének célja, hogy azonosítsa a piacműködés hatékonyságában tapasztalható hiányosságokat, és javaslatot tegyen a hatékonyabb működést elősegítő piaci környezet kialakítására. A havonta megjelenő piacmonitoring riport segítségével az energiapiaci folyamatok iránt érdeklődő közönség áttekintő képet kaphat a dokumentum megjelenését megelőző hónap legfontosabb villamosenergia-piaci eseményeiről.

Forrás: MEKH