NRGreport
Menü

Lesz gázáremelés - újabb ország esett el

Románia után Lengyelországban is lesz gázáremelés, igaz, az elmúlt években zuhant az energiahordozó ára. A drágulást a lakosság kevésbé érzi majd meg, mint a vállalatok.

Emelkedik a gáz ára Lengyelországban - írta a Business Insider Polska. Nem sokkal korábban a román kormány volt kénytelen feladni azt a tervét, hogy limitálja a hazai kitermelésű gáz lakossági árát. Az áremelkedés 5,9 százalékos lesz, de a gazdasági minisztérium adatai szerint a lakossági felhasználók a gyakorlatban havonta átlagosan 3,6 százalékkal fognak többet fizetni.

A fogyasztóvédelmi hivatal ugyanis július végén megállapította azt a tarifát, amelynek alapján a PGNiG (a legnagyobb hazai gázkereskedelmi cég) kiállíthatja az egyéni fogyasztók számláit. Ez augusztustól az év végéig kötelező. Emellett nem változik az előfizetés ára, amelyet márciusban csaknem 7,5 százalékkal leszállítottak.

A minisztérium arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt  három évben Lengyelországban közel nyolc százalékkal esett a lakossági gáz ára. Ebből fakadóan a gáz lett a legkifizetődőbb fűtőanyag. A szaktárca szerint a mostani emelés oka az energiahordozók általános drágulása a világpiacon.

Forrás: Napi.hu