Fenntarthatóság

Brit világelsőség az elektromos autók piacán?

Hárfás Zsolt, atombiztos.blogstar.hu | 2018.08.07. 08:31

Az Egyesült Királyság világelsőségre törne az elektromos járművek terén – írja Hárfás Zsolt, az atombiztos blog szerzője.

Jelenleg több mint 150 000 extra alacsony kibocsátású jármű fut a brit utakon. A stratégia célul tűzte ki, hogy 2030-ig az eladott új autók 50%-a rendkívül alacsony kibocsátású elektromos jármű legyen. A brit kormány bemutatta azt a tervét, amely reményei szerint az országot világelsővé teszi az elektromos járművek terén.

A nulla kibocsátású járművek irányába való elmozdulás stratégiája egy sor javaslatot fogalmaz meg a zöld infrastruktúra növelése érdekében, a járművek károsanyag-kibocsátásának csökkentésére és arra vonatkozóan, hogy ösztönözze a nulla kibocsátású kisteherautók, teherautók és autók elterjedését – nyilatkozta a kormány.

A stratégiában megfogalmazott cél szerint az új autók 50%-ának és a tehergépkocsik 40%-ának alacsony károsanyag-kibocsátásúnak kell lennie. A kormány bejelentette: elkötelezte magát arra, hogy 2020-ig 1,5 milliárd fontot (2 milliárd dollárt) fektessen be az elektromos járművekbe.

A további intézkedések magukban foglalják az új lakóépületekbe és lámpaoszlopokba elhelyezett töltőpontok létrehozását, 400 millió fontra rúgó úgynevezett Infrastrukturális Feltöltő Befektetési Alapot hoznak létre és egy új 40 millió fontos programot, hogy kidolgozzák és teszteljék az „innovatív, olcsó, vezeték nélküli és utcai töltési technológiát.” Az elektromos autók tulajdonosai 500 fontot kapnak segítségül töltési pontok kialakításához az otthonaikban.

„Az elkövetkező évtizedekben át fog alakulni a motoriparunk, nemzeti infrastruktúránk és az utazásunk módja” – nyilatkozta Chris Grayling közlekedési államtitkár. „Arra számítunk, hogy az elkövetkező évtizedekben nagyobb változások következnek be a közlekedési ágazatban ahhoz képest, amennyit az előző évszázadban tapasztaltunk.”

A kormány elmondása szerint kezdeményezéseikkel „előkészítik a terepet” a rendkívül alacsony emissziójú járművek tömeges elfogadásához, hozzátéve, hogy a brit utakon már jelenleg is több mint 150 ezerre tehető az ilyen járművek száma. A nulla kibocsátású járművek irányába való elmozdulás stratégiája egyértelmű irányvonalat jelöl ki Nagy-Britannia számára abban, hogy világelső legyen a nulla kibocsátás forradalmában, ezzel biztosítva az Egyesült Királyság számára a tisztább levegőt, a jobb környezetet és az erősebb gazdaságot” – mondta Grayling.

A nyilatkozatban hozzátették, hogy a stratégia „technológia-semleges” volt, és nem állt szándékában semmilyen technológiát, például a hibridet, tiltani.

  Hárfás Zsolt, atombiztos.blogstar.hu
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.